Историята на Хенри VIII

Хенри VIII

Основният подбудител на английската реформация Хенри Тюдор, син на Хенри VII и Елизабет Йорк, роден на 28 Юли 1491 г., става Хенри VIII след смъртта на брат си Артур. Известен с шестте си брака и обезглавяването на две от жените си, той е наследен от единствения му оцелял син Едуард VI.

След като Артур, братът на Хенри, умира на 15 годишна възраст, след шест месечния си брак с Катрин, дъщерята на испанския крал Фердинанд II Арагонски и кралица Изабела I Кастилска, Хенри VII решава да утвърди семейния съюз с Испания, като предлага на другия си син вдовицата на Артур. Той се жени за нея на 17-годишна възраст, а през 1533 г. се развежда.

Като млад мъж и монарх, втори в династията Тюдор, Хенри VIII е излъчвал харизматичен атлетизъм и разнообразен апетит към изкуство, музика и културата. Като любител на хазартните игри, Хенри също така е бил и домакин на безброй турнири и празненства.

През 1516 г. Катрин ражда първото му дете, принцеса Мери. Хенри, разочарован от липсата на дете от мъжки пол, започва да поддържа връзка с две любовници. На 42 години, Катрин вече не може да зачене и Хенри се развежда с нея.

През 1513 г. една от любовниците на Хенри забременява, Ан Болейн. В същата година, тя ражда момиче.

През 1534 г. Хенри се провъзгласява за върховен глава на църквата в Англия. За външната и вътрешна политика разчита на католическия кардинал Томас Уелси в продължение на 16 години. Впоследствие обаче той бива фалшиво обвинен и пратен в затвора, след като се проваля със задачата да анулира брака на Хенри и Катрин.

Като върховен глава, Хенри издава няколко закона, които свързват краля, папата и църквата. Единият от тях, Законът за върховната власт, декларирал, че кралят е единственият върховен водач на църквата.

Жените на Хенри VIII

През 1536 г. започва голямото северно въстание срещу царските промени, това което е единствената голяма заплаха за сигурността на Хенри, като монарх по това време. Лидерът Робърт Аске и още двеста човека са екзекутирани.

След като Ан Болейн не успява да дари Хенри с наследник, той я обвинява в прелюбодейство и заговор за убийство срещу него. По този начин разтрогва брака си с нея, давайки я на съд. 24 часа след обезглавяването и той се жени за Джейн Сиймор.

През октомври, Джейн ражда дългоочаквания син, Едуард, но умира скоро след раждането му. В резултат на зачеването й на мъжка рожба, Хенри смятал Джейн за негова единствена истинска жена.

След три години, Хенри се жени за Ан, сестрата на херцогът на Клийвс, но се развежда с нея след шест месеца.

После се жени за младата Катрин Хауърд, първата братовчедка на Ан Болейн, която дава жажда за живот на Хенри. След разследване, обаче, тя е уличена в блудство и екзекутирана.

Катрин Пат, независимата и добре образована придворна дама на първата му съпруга, става шестата и последна жена на Хенри. По време на брака й с Хенри, Катрин се опитва да забрани книгите, което довежда до нейното арестуване. Измъква се от предстоящия си трагичен край, като казва на Хенри, че просто е създала обстоятелство, с което да го накара той да я научи да се държи подобаващо.

Смята се, че на средна възраст Хенри най-вероятно се разболява от подагра, защото е покрит с множество циреи. Раната в крака му отнема възможността да спортува. Впоследствие той започва да страда от затлъстявана, което става и причина движението му да бъде подпомагано от механични изобретения.

Хенри умира на 55-годишна възраст на 28 януари 1547 г., оставяйки трона на сина си Едуард.

Рейтинг

4.4
Общо 11 гласували
5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

margi.Shn
margi.Shn
02.12.2014 21:07
Добра е, само че липсват някои неща. Като това, че последната му съпруга се е грижела за него и умира в ръзете му в кралската градина. А Джейн умира не скоро, а минути след раждането на принца. Ан Болейн е имала избор на развод или обезглавяване, тя избира второто и по този начин дава право за трона на дъщеря им, принцеса Елизабет, по късно кралица Елизабет първа. И още някои дребни неща..
1
0
рики
рики
05.12.2013 17:52
супер е :)
0
0