Християнска символика

Видове кръстове

Някои наричат кръста знака на знаците, който е бил религиозен символ още от праисторическо време. И най-древните култури са вярвали, че този знак ще ги предпазва. Приема се, че северната страна на кръста символизира северния вятър — най-мощният, всепобеждаващият, но също така олицетворява интелекта.

Южната страна ознаменува южния вятър — огън и чувство, но и изгаряне. Източната страна - съответно източния вятър и сърцето — изворът на любовта и живота. Западният край представя мекия западен вятър, идващ от страната на духовете, символ е и на смъртта.

Алхимиците са разбирали кръста като символ на четирите елемента - въздух, земя, вода и огън.

По-късно християните са приели знака на кръста като символ на Христос, неговото разпятие и слава — символ на християнската вяра и църквата. С това си тълкование кръстът е получил най-голямо разпространение.

Видове кръстове

И все пак кръстът има много разновидности. Кои са те и какво означават, ще се опитаме да проследим в настоящата статия:

Анх е един от най-значимите символи на древните египтяни. Известен е също като crux ansata или ansate - "кръст с ръкохватка". Този вид кръст олицетворява два символа — кръстът като символ на живота и кръгът - на вечността. Събрани в този си вид олицетворяват безсмъртието.

Погледнато от друга страна, този кръст символизира съвкуплението на мъжкото божество Озирис и женската богиня Изида - съюза на земното и небесното. Йероглифът анх означава живот. Египтяните вярвали, че този символ ще удължи живота им и затова го рисували върху амулети. С тези амулети били погребвани, считайки, че това ще им осигури живот и след смъртта. Египтяните вярвали още, че ключът, който отваря вратата на смъртта е анх. Те рисували символа и върху стените на каналите, надявайки се, че ще ги предпази от наводнения.

В съвремието ни този символ се използва в окултните ритуали.

Гръцкият кръст е с най-опростена форма - всичките му страни са с равни дължини. Използвал се е с различно значение - символ на бога на слънцето, бога на дъжда или олицетворяващ четирите елемента - въздух, земя, огън, вода. В зората на християнството този кръст символизира Христос.

Понякога наричат Келтския кръст кръст на Йона или кръгъл кръст. Той олицетворява както слънцето, така и вечността. Някои тези сочат, че този кръст се е появил за първи път в Ирландия преди VІІІ в. Вероятно произхожда от "Хи-Ро" - монограм от инициалите на Христос, написани на гръцки.

Константиновият кръст е монограм, известен като "Хи-Ро", състоящ се от Х (гръцката буква "хи") и Р ("ро") — първите две букви от името на Христос на гръцки език. Историята разказва, че император Константин е видял точно този кръст в небето пътувайки към Рим при своя противник Максентий. С кръста императорът видял и надпис: In hoc vinces - "с този ще победиш".

Кръст

Легендата разказва още, че точно това предсказание е променило светогледа на Константин, за да се обърне към християнството. Той направил монограма своя емблема и заменил орела, поставяйки я върху държавното знаме на Рим. Последвалата победа и Константин станал единствен император. От този момент нататък християнската вяра била разрешена и този кръст, който допреди това миряните използвали тайно, станал първият общоприет символ на християнството. Също така, той се разбирал като емблема за победа и спасение.

Кръст във формата на котва са изобразявали ранните християни върху стените на катакомбите. В християнската символика, котвата се възприемала като символ на безопасност, устойчивост и надежда. Кръстът-котва, който носи в себе си и двата символа олицетворява раждането на Христос от тялото на Мария.

Кръстът на кръстоносците е изобразяван с пет златни кръста на сребърен фон. Наричан още ерусалимски кръст, той често бил използван като християнски символ върху покривалата на олтара. Големият кръст символизира Христос, а четирите по-малки — писателите на четирите Евангелия, които разпространявали християнството в четирите посоки на света.

Папският кръст се нарича още и "троен" кръст, а трите кръстосани линии символизират властта и Дървото на живота.

Диагоналният кръст в хералдиката се е наричал още "салтир". Формата му напомня буквата "Х", първата буква от името на Христос, написано на гръцки език и в зависимост от цвета си символизира различни светии. Златен — Свети Албан - първият британски великомъченик, син или бял — Свети Андрей, черен — Свети Озмунд, червен — Свети Патрик.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.6
Общо 11 гласували
5 5
4 1
3 2
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

На текущата подстраница ще откриеш подбрани материали и публикации за Видове кръстове. Редакторският ни екип се стреми да добавя постоянно любопитни текстове за Видове кръстове. Пишете ни ако имате предложения или критика, ще се радваме да разширим показаните статии за Видове кръстове. Съновник.бг - сайт за сънища, загадки, мистика и Видове кръстове. Видове кръстове, снимки и потребителски оценки.