6 559 Статии,9 533 Сънища,5 385 Истории
4.6 от 11 Гласа

Преследването на вещиците през Средновековието

Лов на вещици

Толерантно отношение към магьосничеството започнало да се променя през 14-ти век, в самия край на Средновековието, когато Централна Европа е обхваната от паника от слухове.

Тези слухове пропагандирали, че евреи, мюсюлмани и вещици се опитват да унищожат християнските кралства чрез магия и отрова. След ужасното опустошение, причинено от Черната смърт (чума), тези слухове са се фокусирали главно върху вещиците. Започнало преследването на вещици, което взело своя пик през 1550-1650 г., този период е известен като „Горящите времена“.

Ловът на вещиците отминава в продължение на три века, с големи различия във времето и пространството. Преследването им варира драстично в цяла Европа, като се започне от високите смъртни случаи в Германия - 26 000, и се стигне до ниските, 4 на брой в Ирландия.

Въпреки участието на църквата в преследването им, по-голяма част от вещиците са изправени пред светски съдилища. Те биват разпитвани и разследвани, понякога са прилагали и мъчения при разпит. По-голямата част от призналите магьосничеството, са в следствие на мъчение. Половината от осъдените вещици били убити публично чрез обесване или изгаряне.

Баба Яга

Имало е и мъже магьосници, но преследваните и в последствие жертви са повече жени. Исторически, преследването им в Средновековието е най-забележителната проява на безрезервна вяра в женската сила и зло.

Публикуваното от Католическата Инквизиция представя жената, като инструмент на сатаната, необходимо зло, изкушение и желателно бедствие. Заподозрени са били най-вече независимите жени, които живеели сами, въпреки патриархалните догми.

Най-много преследвани били жените около 50 и над 50 годишни, които нямали деца. Всъщност, в никое друго време в европейската история, не се наблюдава толкова насочено избирателно изтезание и унищожение на възрастни жени, както в „Горящите времена“.

Вещици

Робин Бригс изчислява, че 20 до 25 на сто от европейците, екзекутирани за магьосничество между 14-ти и 17-ти век са били мъже. Регионалните различия са забележителни. Във Франция изглежда, че пола не е имал очевидна връзка с магьосничеството.

От близо 1300 вещици, малко повече от половината са мъже. По-голямата част от обвиняемите са били бедни селяни и занаятчии. В Исландия 90% от обвиняемите са мъже, в Естония процентът им е 60, а във Финландия – 50. Регионите, в които 90 на сто от обвинените са жени са Унгария, Англия и Дания.

Уличаването и идеята, че вещиците са зло започнали от църквата, но преследването им, може да се разглежда и като съвместен акт между мъже и жени на местно ниво. Женомразството съществува не само в мъжете, но и в жените. Много от обвиненията са на основа конфликт между жени.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Коментари (2)

1
0
Отговор
РМ

2013-07-26, Оценка 3.0 от 5 за Преследването на вещиците през Средновековието

динко85 - научи се да пишеш грамотно!!!
1
1
Отговор
Динко

2013-03-16, Оценка 5.0 от 5 за Преследването на вещиците през Средновековието

здравеите 4ел съм по темата нешто много интересно но тъи като беше много отдавна съм позабравил пове4ето от информацията затова ште се опитам да го обесня със свои думи.имало е наистина лов на вештици в този период на средновековието но огромната заслуга за което се е падала на един единствен 4овек въпросната ли4ност била напълно фанатизирана от идеята за дяволски слуги и предположенията му паднали върху вените тогава както и сега наи ве4е католиците ги сравняват с греховност породена от съблазанта на която са способни та след като си набелязал потенциалните жертви ненормалника написал книга в която и подробности описвал ужасявашти сцени на призоваване на демони както и на самият дявол с коите те се отдавали на перверзни оргии историите му били толкова цветушти 4е будели страх и гняв в пове4ето от тогавашното и без дуго бедно на интелект селско обштество в книгата се даволо и на4ини по които можело да се разпознават вештиците като например многото бемки по врата 4ервеникавият цвят на косата описвал и на4ини с които те да бъдат разкривани единият и наи известен бил с някакво иглоподобно острие което мишкам в бенката и когато тя прокървявала това било достатъ4но да се приеме 4е е вештица имало и редица други оште по абсърдни методи като това 4е колкото е по слаба една жена толкова по лестно можела да лети затова и предпо4итаните по онова време били по пухкавите мадами от порядъка между 80 о 100 килограма била идеалната форма на една жена което породило грозна картина из цяла европа продължение на столтия но както и да е.когато наи после завършил книгата си тои отишъл при свештенници високо във иерархията и ги помолил да се разпишат и да си сложат пе4ата което штяло да гарантира достоверноста на съдържанието и но и по онова време имало и малко о интелегентни и хора и именно тези свештенници твърдо му отказали.това оба4е не сложило краи на деянията му тои сам фалшифицирал подписите и пе4атите им и я разпространил историците днес доказаха за фалшифицирането но по онова време никои така и не се усъмнил резултатът бил пагубен из цяла европа жертвите на тая книга надвишавали 200000 предимно жени.и смърта му била потулена в легенда някои вярват 4е именно на 31 октомври умрял и на тази годишнина запо4нал да се празнува хелоин.

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

От другите сайтове