Изгубените тунели на кръстоносците открити в Малта

Изгубените тунели на кръстоносците открити в Малта

Векове наред се носят слухове, че Рицарите от Малта, участвали в кръстоносните походи, построили подземен град на Средиземноморския остров Малта. Това навява мисли за тайни пътища и военни лабиринти.

Сега е открита мрежа от тунели под историческата част на столицата на Малта, Валета, казват изследователи. Но тунелите (които може да са част от изпреварила времето си напоителна или канализационна система) могат да разбият на пух и прах предишните теории.

За новооткритите тунели са твърди, че датират от 16.- 17. в., когато рицарите – един от глевните християнски военни ордени в Кръстоносните походи от 11. – 13в. – укрепили Валета срещу нападенията на мюсюлманите.

Тунелите са открити на 24 февруари по време на археологическо проучване на Дворцовия площад на града във връзка с проект за подземен гараж.

Изгубените тунели на кръстоносците открити в Малта

"Много хора казват, че има проходи и дори цял подземен град” каза лидерът на проучването Клод Борг от Valletta Rehabilitation Project. "Но къде са тези подземни тунели? Дали съществуват? „

"Сега поне открихме някои от тях”

Първият знак за подземната Валета

Експерти мислят, че скоро откритите тунели – въпреки, че са достатъчно високи, за да премине през тях човек - са били част от дълга водна система, използвана за пренасяне на жизнени запаси за града.

Тунелите са открити под Дворцовия площад, срещу Grandmaster's Palace. Бивш дом на лидера на Рицарите от Малта, днес в двореца се намира законодателството на Малта и офиса на президента.

Първо работници намерили нещо, за което се предполага, че е било подземен резервояр точно под паветата на Дворцовия площад.

Близо до дъното на резервоара, около 12 м. надолу е открит голям отвор в стената на резервоара – вход на тунел, който минава под половината площад и се свързва с канали, някои от които водят към двореца.

Опитите да се проследят тези разклонения досега са безуспешн, тъй като каналите са били запушени по-късно, каза Борг.

Реставрационния архитект Едуард Сейд (Edward Said) от Fondazzjoni Wirt Artna (организация за наследството на Malta ), описва откритието като „върха на айсберга”.

Сейд подозира, че тунелитe са били част от градска водопроводна система, допълнена с древни проходи за достъп и ремонтни работи.

Хилядолетна бойна сила

Познати още като Рицарите хоспиталиери или Ордена на Св. Джон, Рицарите от Малта, сформирани през 1099, си спечелили впечатляваща военна репутация като врагове на мюсюлманите по време на Кръстоносните походи, серия от християнски военни кампании, които в началото имали за цел да презвемат Йерусалим.

Изгубените тунели на кръстоносците открити в Малта

През 1530 императорът на Свещената Римска империя Шарл V предложил на рицарите остров Малта за царската цена от един фалкон на година.

Макар и Османските тюрки да са превъзхождали по брой, Християнския орден триумфирал при Великата обсада на Малта през 1565.

Въпреки това, опитът ги вдъхновил да направят града-крепост Валета на висок полуостров, които бил безопасен, но му липсвали естествени водни източници.

Осигуряването на вода било основен приоритет при построяването на града, като целта била водата да идва дори и по време на бъдещи обсади, според Сейд. "Скоро осъзнали, че дъждовната вода и кладенците просто не достигали”, казва той. Водата била транспортирана до града от долини на запаз чрез аквадукт, останките от който все още можемда видим.

Това, че тунелите са открити точно да Дворцовия площад, подкрепя идеята, че мрежата е била предназначена за пренасяне на вода, казва екипът.

Тунелът очевидно е захранвал голям фонтан на средата на площада чрез подземен резервоар. Фонтанът по-късно е преместен по времето на Британското управление на острова от 1814 до 1964. "Този фонтан е отбелязвал важното постижение – доставката на вода за града” казва лидерън на разследването Борг.

Открити са оловни тръби и метални клапи на стотици години, според Сейд. Свързващите клонове на тунела може да включват сервизни проходи, използвани от главние хидравличен инженер на Рицарите или фонтаниерът.

"Заедно с екипа си, фонтаниерът е бил отговорен за състоянието и работата на всички фонтани и водопроводи.” добавя Сейд. „Още са били отговорни за изключването на фонтаните през нощта.”

Рицарите на здравето

Други слухове за подземна Валета включват таен проход, минаващ под пристанището на Валета, от града до двореца на Римо-католическия инквизитор, натоварен с изкореняванетона ереси.

Зад подобни легенди за тайни военни проходи лежат интересни основи, според Сейд, тъй като подземните проходи найстинаминават под крепостните стени на Валета. Но Сейд подозира, че много от подземните легенди всъщност извират от тунели за водоснабдяване и дренаж.

Валета е ударена от чумата през 17. в., когато епидемията на Черната смърт през 1340те години все още тегне в спомените на хората. "Искали са да са сигурни, че това няма да се случи никога отново”, казва Сейд. Всъщност, водопроводната система на града е била доста подобрена през 16. и 17. век, отбелязва той. За сравнение, големи градове като Лондон и Виена по това време „все още се въргаляли в собствените си нечистотии.”

Рицарите на Малта днес

През 1798 Наполеон забранил съществуването на Рицарите от Малта. Днес, намиращи се в Рим, но все още под името Орденът на Малта, те учавстват основно в хуманитарни начинания.

Въпреки всичко, този месец Малтийското правителство оповести, че след откритията планът за подземен гараж е оставен настрана.

Планирано е построяването на нов фонтан на площада, по подобие на оригинала, и Слейт се надява, че тайните тунели ще бъдат отворени за посещения в бъдеще – още един спомен за рицарите, които все още носят името на острова.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари