Откриха короната и щита на Александър Македонски

Откриха короната и щита на Александър Македонски

Публикация в National Geographic разказва за откритие на изследователите, според което една от древните гръцки гробници, за която се е смятало, че е на бащата на Александър Велики, е всъщост на неговия половин брат. Това може да означава, че някои от предметите намерени в гроба, включително шлем, щит и сребърна корона, първоначално са принадлежали на самия Александър Македонски, тъй като е известно, че неговият половин брат е наследил тези царски украшения след смъртта на Александър.

Тази гробница е една от трите македонски царски гробници, разкопани през 1977 г. от археолози, работещи в северното гръцко село Вергина. В гробовете са открити множество артефакти, включително уникална сребърна глава, железен шлем, щит, церемониални оръжия и обект, първоначално определен като скиптър. Археолозите смятали, че главната и най-голяма гробница е на Филип II, бащата на Александър Македонски, който бил убит през 336 г. преди Христа.

Но от последните анализи на тази гробница, както и на откритите в нея живопис, керамика и други предмети, може да се предположи, че погребаните са всъщност едно поколение по-млади, отколкото преди това се е смятало.

Първите разкопки във Вергина са били ръководени от Манолис Андроникос, археолог в Аристотеловия университет в Солун, който почина през 1992 година.

Неговият екип, намерил първата гробница, я описва като проста каменна кутия, съдържаща човешки останки, идентифицирани като зрял мъж, малко по-млада жена и новородено.

Гробница II, представлява голям гроб със сводове и с две камери, които съдържат останките на млада жена и зрял мъж.

Гробница III, съдържаща две зали със свод, е лобното място на млад тинейджър. Двете по-големи гробници съдържат злато, сребро и накити от слонова кост, както и керамични и метални съдове. Андроникос и неговият екип са категорични, че големите гробници са на Филип II и неговото семейство.

Юджийн Борза, преподавател по древна история в Университета в Пенсилвания, започва да се съмнява в твърденията на Андроникос и търси доказателства, за да докаже своите предположения. Той се свързва с Олга Палагия, занимаваща се с история на изкуството в университета в Атина, за да направи цялостна оценка на гробниците - строителство, керамика и живопис.

Скоро двамата осъзнават значението на факта, че гробници II и III са построени с извити тавани, наричани сводове на буре. Борза заявява за National Geographic News, че този тип гробници датират най-рано от края на 320 г. пр. Хр., което е почти едно поколение след смъртта на Филип II. Палагия установява също, че картините по фриза на гроба отразяват теми, които по-вероятно са били по време на Александър Велики, отколкото по това на баща му.

Картините изобразяват обредни ловни сцени с азиатските теми, което е повлияно от инвазиите на Александър Македонски на изток.

Шестопръстият скиптър, намерен в един от гробовете е друга улика, тъй като са открити монети, на които е изобразен Александър, държащ подобен скиптър. Освен това редица сребърни съдове, открити в гробница II и III, имат изобразени древните тежести, които са се използвали за системата на измерване, въведена от Александър Велики след смъртта на Филип II.

Откриха короната и щита на Александър Македонски

Основавайки се на тези доказателства, Борза определя принадлежността на гробниците както следва: За гробница II той е категоричен, че там е имало двойно царско погребение, за което свидетелства древногръцката литература, а именно на Филип III, който е половин брат на Александър и неговата царица Адеа Евридика.

Историческите факти сочат, че след смъртта на Александър от болест в древния Вавилон през 323 г. пр. Хр., неговите генерали са назначили Филип III да заеме мястото му и той наследява всички негови царски предмети и обществени символи.

Синът на Александър Македонски - Александър IV, който е назначен да царува съвместно заедно с Филип III, е бил убит около 310 г. пр. Хр. Той най-вероятно е погребан в гробница III, която съдържа останките на млад тийнейджър.

Бащата на Александър Македонски - Филип II, пък най- вероятно е погребан в гробница I, заедно с жена си и тяхното дете, според Борза, тъй като тази гробница е на по-голяма възраст от Филип II за разлика от големите камерни гробници.

Рейтинг

4
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Сирма
Сирма
05.10.2011 15:33
Синът на Александър Македонски-Александър 4 е убит близо до Кавала с жена му Роксана и майка му Олимпиада от Касандър. Той ги е убил след като ги е държал в затвор. Направил го е с цел да стане цар на Македония след като се оженил за сестрата на Александър-Тесалоника. Логично е той да е държал царските знаци, защото е царувал след Александър. На името на тази сестра е наречен града Тесалоника, който преди е бил Терма.
0
0