Мистериозната история на Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера се намира в Деветашкото плато, в близост до град Ловеч и е дълга над 2440 м и висока 60 метра. Красотата и величествеността й я правят една от най-големите пещери в България, за съжаление не достатъчно известна и посещаема.

Първите данни за пещерата са направени от пътешественик на име Дж.Бейкър през 1877 г, но у нас тя започва да бъде разглеждана и проучвана доста по-късно едва през 1921 г от Гаврил Кацаров. Поради огромния обем на пещерната зала, Деветашката пещера е била използвана за складиране на петрол (като военен обект през 50-те години) и храна.

Освен природната красота, която притежава, в пещерата са направени археологически открития от седем епохи. Оказва се, че Деветашката пещера е била древно жилище на хора от времето на еолита, бронзовата, желязната и други епохи. Намерени са останки чак от средновековието. Откритите предмети са предимно части от жилища, както и много керамични съдове.

На една от дръжките на амфора е открит печат, който доказва, че хората, които са живели в тази пещера са общували и търгували с остров Родос, като най-вероятно са си доставяли вино от там.

Освен многото глинени съдове, които са намерени, в Деветашката пещера има и останки от погребения, които са различни за всяка епоха и които достатъчно ясно показват, че там са живели хора от Древността.

Установено е, че през периода на римската епоха в пещерата е изградено светилище, където е намерена плоча, на която е изобразена Артемида – древногръцката богиня на лова, яздеща сърна. В Средновековието пещерата не е използвана за живот – използвали са я по скоро за скривалище при наличието на опасност.

В наши дни в пещерата има много животински видове голяма част, от които са защитени. Деветашката пещера е дом за птици, земноводни, бозайници, хиляди прилепи, заради които пещерата е затворена за посетители през юни и юли – размножителният период на голяма част от животните.

Рейтинг

3.8
Общо 20 гласували
5 8
4 3
3 7
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Иван
Иван
15.03.2014 22:54
Петрол ? Незнам дали е петрол но знам че е била държавен резерв.В Деветаки ми е минало детството.Виждал съм цистерните преди да ги нарежат за вторични- имаше и филм по телевизията ! За храна е използвана пещерата във село Чавдарци (така мисля - за селото)там и сега се съхранява сирене и кашкавал - за други неща не знам. А според една селска легенда има "ръкав" на пещерата който е зазидан и има германски пречупен кръст на стената. Казват че е струпана немска техника от войната и е миниран входа. Горе в село има бункери и са още здрави и могат да се видят при желание.Намират се след селото по посока с.Брестово.
11
1