Златното съкровище на Ел Каньо в Панама

Златното съкровище на Ел Каньо в Панама

През 30-те години на 20 в. са открити първите следи от една все още не напълно известна цивилизация в Ситио Конте. Последните находки (от 2011 година) се намират на 3 км от Ситио Конте, в Ел Каньо. По всичко, открито до сега, става ясно, че цивилизацията е съществувала поне от 250 г.н.е до 16 в., когато испанските конкистадори завоюват местността.

Открито е имане, в което има много обеци, скъпоценни и полускъпоценни камъни, предмети от злато, гривни и огърлици. Археолозите смятат, че става дума за погребение, защото е открита погребалната могила, в която съкровището е било поставено. Тя е имала дървен покрив и е била на няколко нива – специалистите смятат, че е принадлежала на високопоставен мъж, вероятно вожд.

Но той не е погребан сам – с него има погребани още 25 човека, между които и дете. То може да е било син на владетеля, който се смята, че е погребан. За останалите останки намерени в гробницата се смята, че са били на роби или военнопленници, които най-вероятно са пренесени в жертва. До този момент не е ясно за коя цивилизация става дума.

Златното съкровище на Ел Каньо в Панама

Погребението е в периода от 700-1000 г след новата ера. В могилата е открит и още един важен предмет, който задава след себе си много въпроси, на които все още не може да бъде отговорено със сигурност. Става дума за съд, който е бил напълнен с кости от риба (Guentheridia Formosa), която е изключително отровна.

Под тези 25 души и вожда, са намерени останките на още 15 човека, които били покрити с керамични плочи. Археолозите правят различни догадки за какво са тези кости и защо телата са покрити с плочи, но все още не е ясно какво е тяхното предназначение. Върху керамичните плочи има рисунки – интересно е, че плочите са наредени върху телата с декорацията надолу.

Това е само малка част от тази непозната засега цивилизация. Археолозите се надяват, че когато открият и други артефакти, ще може да се хвърли малко повече светлина върху тайнствената култура.

Смята се, че това е едно от най-значимите събития за археологията през последните няколко години и че това съкровище ще „отвори” много врати, на които все още съвременната археология не може да даде отговор.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари