Дворец Санкт Петербург

Историята на Петър Велики

Петър Алексеевич е единствен син от втория брак на цар Алексей Романов. От първия си брак цар Алексей има 13 деца, но само престолонаследника Фьодор и Иван го надживяват. След като Фьодор III умира, между двете съпруги на цар Алексей, възниква борба за власт.

Болярската дума определя за престолонаследник Петър. По-голямата сестра на Петър и Иван, София не е съгласна с решението и организира бунт, след който поема властта и избира Иван и Петър за царе. През 1682 г. цар Петър завзема властта.

В историята на Русия цар Петър I Велики е един от най-обичаните и уважавани владетели – той поема страната в много трудни години. Русия е живеела в средновековието, докато Западна Европа процъфтява във всяко едно отношение. През 1697–1698 г. Цар Петър I предприема пътуване в Западна Европа.

Скрит зад името Пьотр Михайлович, той обикаля Европа и работи в Холандия и в Англия. Успява да посети и да види много места – разглежда много музеи, арсенали, фабрики. За толкова кратко време научава много за западната култура.

Когато през 1698 г. цар Петър се завръща в Русия, започва да прави много реформи, изпраща руснаци да се учат в Западна Европа, наема много специалисти от чужди държави, за да му помогнат да направи Русия модерна държава. Не след дълго реформите, които предприема, дават желания резултат – буржоазията става влиятелна, развиват се търговията и индустрията, развиват се градове.

Река Нева

Изгражда руската армия по европейски модел, обръща сериозно внимание и на социалната област, реорганизира църквата и успява да я контролира. Успява на научи и да насърчи гражданите (чрез различни укази) да живеят, да се обличат и да използват европейския образец.

Първият вестник в Русия се появява по време на неговото царуване. За да се постигнат тези резултати, се налага покачване на данъците, което предизвиква недоволство в гражданите и заради което са избухнали няколко въстания. Цар Петър успява да ги потуши.

Цар Петър обръща внимание и на външната политика на Русия – по време на неговото управление държавата е водила две войни – с Турция (на юг) и с Швеция (север). След дълги битки поредица от успехи и неуспехи, претърпява поражение с Турция, но от войната с Швеция, успява да завземе значителна територия. Благодарение на тази победа, Русия получава излаз на Балтийско море. В част от взетите от Швеция територии, Петър Велики създава град Санкт Петербург, който става столица през 1712 година.

Обявил себе си за император, Петър Велики е един от най-великите руски владетели. Той продължава своите реформи през цялото си управление. Остава начело на Русия до неговата смърт, след което на престола сяда втората му съпруга Екатерина I.

3
Общо 12 гласували
5 1
4 4
3 2
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
aleksandar
aleksandar
26.03.2013 00:05
А аз знам още,че Петър Велики е вярвал че огледалото запечатва душата на човек затова в двореца му огледалата му били изработени само от слепци.както знаеете очите са огледало на душата
1
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
06.10.2012 15:53
Велик човек, велик народ!
3
1

Водещи от категорията