Топ 10 открития на XX век отнасящи се за Библията

Топ 10 открития на XX век отнасящи се за Библията

Десет големи археологически открития, направени през миналия век, са от изключителна значимост за разбиране на Библейския свят, тъй като са свързани с ключови библейски събития. Десетте открития илюстрират определени моменти и нови факти за Библията, нейният свят и личности, като всичко това е станало възможно благодарение на усърдните археологически изследвания.

Независимо от това, идентифицирането на тези открития е свързано с продължаващата работа на археолози и учени в Близкия изток, включително източно-средиземноморските Египет, Израел, Йордания, Сирия, Ливан, Турция, Ирак и Иран. Не трябва да забравяме, че единствените нови факти за Библията и света, в който са се случвали тези събития и са живяли съответните личности, могат да достигнат до нас само като резултат от археологическите изследвания. Търсенето на истината за миналото и последващите открития са винаги предмет на случайността, така че във всеки един момент е възможно да се достигне до факти за някоя библейска фигура или събитие в миналото чрез възстановяване на текст, надпис или реликва от древността.

Двадесети век е белязан от следните велики открития:

Свитъците на Мъртво море

Открити през 1947 г. в пещерите в района на Камран от овчари бедуини, те представляват свитъци или части от свитъци и фрагменти от всички книги от Староеврейската библия. Тези документи, написани на иврит, хвърлят светлина към текстовата история на Библията и средата, в която се е зародило християнството в Палестина.

Надпис от дома на цар Давид

Откритият счупен фрагмент от базалтов камък през 1993 г. представлява всъщност част от голям монументален надпис, висок около 32 см и 22 см в най-голямата му ширина. Оказва се, че фрагментът споменава династията на цар Давид, "домът на Давид", което е първото споменаване на Давид извън Библията.

Свитъкът в амулет

Открития през 1979 г. сребърен амулет датира от края на 7-ия или началото на 6-ти век пр. Хр. носи надпис, подобен на молитва и цитиращ името на Бог.

Лодката на Галилей

Откритието е направено през 1985-86 г. в Галилеево море и след консервация и задълбочено изследване на намерените в нея фрагменти от керамични съдове, а също така и на техниката на построяването й, остава без съмнение, че това е древната лодка на Галилей.

Барух Була (BARUCH BULLA)

Това е древноеврейски печат, наречен „bulla”, за който се смята, че е принадлежал на Барух, писарят на пророка Йеремия.

Костницата на Каяфа (CAIAPHAS)

През 1990 г. в Йерусалимската тиха гора е открита древна богато инкрустирана костница, за която се смята, че съдържа костите на Каяфа, пред който Исус е доведен за разпит.

Древният надпис за Пилат Понтийски

Това откритие, направено през 1961 г., представлява надпис, който доказва историческото съществуване на Пилат Понтийски, петия управник на Римска Юдея, по чието нареждане Исус е бил разпънат на кръст.

Древният надпис за Екрон

Откритият през 1993 г. надпис в разрушен храм в Тел Микне в Израел, е археологическо доказателство за съществуването на библейския Екрон и носи имената на петима от неговите царе.

Олтарът в планината Ебъл

Счита се, че това откритие представлява олтар, който Исаия е изградил по заповед на Моисей под връх Ебъл.

Древният град Угарит (Ugarit)

Значимостта на това откритие е свързана не само с възстановяването на богатия, космополитен център Угарит, неговата архитектура и артефакти, но и с клиновидните плочи с надписи на древен език, които ни позволяват да вникнем в културата и религията на древен Ханаан.

Рейтинг

3.6
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

хахахах
хахахах
18.10.2013 13:51
Открили са, че е староеврейски мит, с нищо неразличаващ се от старогръцките, скандинавските, индийските и т.н.... с други думи - измислица
0
1
Митко
Митко
12.08.2013 16:24
Да, автора едва ли е прочел и една книга през живота си... да не говорим за Библията ;)
1
1
Диляна
Диляна
02.11.2011 20:45
Грешките са изключително много наистина. А за времето от предния коментар едва ли нещо е поправено по текста. Много жалко наистина.Би трябвало хората, които подават грешна информация да бъдат санкционирани някак си.
1
0
Атанас Александров
Атанас Александров
18.10.2011 08:15
Българи, моля ви!
Като пишете статии за Библията, отворете поне за кратко една написана на чист български език Православна Боблия и съгласувайте с нея, ако не фактите, то поне личните имена и географски понятия.

Некомпетентни преписвачи.
1
0