Мистерията на каменните кълба

Мистерията на каменните кълба

През 1930 година след подготвяне на поле за бананова плантация са намерени първите каменни кълба – това е една от най-странните археологически загадки, която не е разгадана и до днес. По-голямата част са направени от твърда магмена скала.

Това се случва в Коста Рика. По-късно още много такива каменни кълба с различни размери са намерени по целия свят. В наши дни вече са открити над 300 сфери. Намират се пред различни административни сгради. Не е ясно каква е точната възраст на кълбата, но според другите археологически находки, които са намерени там, трябва да са направени между 200 и 1000 години след новата ера.

По-голямата част от каменните сфери имат почти идеална форма. Теглото на някои от тях достига до 16 тона. Как точно са направени, как са шлифовани до съвършенство– никой не може да каже със сигурност. Съществуват само догадки.

Има няколко теории за това как и кой ги е изваял. Една от тях е, че са направени от прадеди на сегашните индиански племена. Друга теория гласи, че кълбата са били донесени в джунглата още преди да се развие растителността.

В мексиканския щат Гуадалахара са били намерени 3 от най-големите каменни кълба и са били доставени за изследване в университет в щата Ню Йорк. След различни изследвания става специалистите приемат идеята, че тези каменни кълба не са направени от хора.

Те смятат, че е съвсем възможно тези огромни камъни с идеални размери да са направени от непознати висши технологии.

Каменните сфери се свързват основно с Коста Рика, но такива са били намерени е в Гватемала, Бразилия, Египет, Кавказ, Румъния, Непал.

За какво са предназначени каменните кълба? Д-р Луис Гомес твърди, че те изобразяват небесните тела от Слънчевата система. Според други учени, кълбата са проекция на звездното небе. Но каква е всъщност причината да са тук, кой и защо ги е направил все още няма ясни данни.

Рейтинг

4.5
Общо 10 гласували
5 6
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари