На 2 януари празнуват имен ден Пламен и Силвия

На 2 януари празнуват имен ден Пламен и Силвия

На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър, Огнян и Горан. Това е денят, в който се почита паметта на свети Силвестър, който бил римски папа.

Според легендата през 314 година римският папа Силвестър I хванал митичното чудовище Левиатан. Смятало се, че през 1000 година това чудовище ще се освободи и ще унищожи целия свят.

Но след като римският папа Силвестър го победил, това вдъхнало надежда на много хора. Свети Силвестър починал през 336 година и бил канонизиран за светец.

Още от раждането си Свети Силвестър бил възпитан в християнски дух. Той бил отгледан от майка си, тъй като баща му починал, когато той бил малък.

Когато станал пълнолетен, Свети Силвестър приютявал бедни и болни хора, като им осигурявал подслон и храна. По време на гоненията на християните Свети Силвестър приютил епископ Тимотей и той живял в дома му година.

След мъченическата смърт на Тимотей Силвестър тайно погребал тялото му. Това станало известно на властите и Силвестър бил изправен пред съд. Той не предал вярата си и бил хвърлен в затвор.

След това бил освободен от затвора и на тридесет годишна възраст бил ръкоположен за дякон, а след това преминал през много християнски санове, докато не станал папа.

По време на публичен диспут за истинността на вярата от страна на християните говорел папа Силвестър, който убеждавал юдеите в правотата на християнското учение.

Силвестър бил толкова убедителен, че юдеите не само че приели думите му, но и веднага поискали да бъдат покръстен в христовата вяра.

В България втори януари е известен като Карамановден, в който се почита здравето на добитъка. Млади момчета минават през дворовете и почистват оборите, за да са здрави животните, за което получават дарове от стопаните.

3.7
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията