Нови доказателства за развитата култура на маите

Нови доказателства за развитата култура на маите

Специалистите обявиха, че са открили 69 напълно запазени и 30 останки от сгради.

Неочакван успех постигна международна археологическа експедиция от хондураски и японски учени. Изследователите направиха разкопки в археологическия център Копан на около 300 километра от столицата на ХондурасТегусигалпа. Специалистите обявиха, че са открили 69 напълно запазени и 30 останки от сгради. Тези сгради принадлежат на високоразвитата доколумбова култура на маите, която процъфтява в периода от 250 до 900-та година на територията на днешните Белиза, Гватемала, Хондурас, Мексико и Салвадор.

Нови доказателства за развитата култура на маите

Според думите на японския археолог д-р Макамура (Makamura), в продължение на седем години ръководената от него експедиция е открила Копан - център на културата на маите.Той е разположен в западната част на страната, близо до границата с Гватемала в долина, заобиколена от планини и прорязана от река Копан на 640 м. надморска височина.

Това е един от най-красивите градове на маите, познати досега, особено прочут със скулптурите и йероглифските си надписи. Според някои източници, град Копан е разрушен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през 1530 г. През 1839 г. Стивънс и Катъруд разкриват руините, които били почти изцяло покрити от джунглата.

От 1936 г. институтът Карнеги и хондураското правителство започват дейности, свързани с прочистването и възстановяването на този великолепен археологически парк.

Копан повече от 450 важни за науката обекти. Всички обекти от древното минало (възрастта им е около 1500 години) са открити вляво от централния комплекс, състоящ се от няколко десетки структури.

Вниманието на археолозите е привлечено от гробницата на 12-годишно дете, където са открити много уникални предмети – глинени съдове, флейта, нагръден талисман от нефрит с фигура на папагал ара – свещен символ за древните маи.

Според специалистите, новото археологическо откритие ще бъде отворено за туристи след около две години.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари