Дракон обитавал нашите земи преди 70 млн. години

Дракон обитавал нашите земи преди 70 млн. години

Дребен и хищен динозавър е обитавал нашите земи преди около 70 милиона години. Негови останки бяха открити в Румъния.

Според учените по онова време морското равнище е било много по-високо. Регионът, на който в момента се простират България и Румъния, е представлявал по-скоро островен архипелаг.

Динозавърът е неречен Balaur bondoc, което в превод значи нисък и набит дракон. Представлявал по-яка и мускулеста версия на страховития си събрат велосираптор.

Имал два големи и остри нокътя на всеки крак вместо един. Учените предполагат, че с тях вероятно е замахвал и разсичал плячката си. Динозавърът-дракон е бил висок почти 2 метра високо. Крайниците му са били къси и набити. Размерът и строежът на таза му показват, че е разчитал повече на сила, отколкото на бързина.

В сравнение с велосираптора, Balaur bondoc е бил по-скоро като кикбоксьор, отколкото като спринтьор. Според учените е можел да поваля плячка и с по-големи размери от неговите. Начинът, по който е преследвал и улавял жертвите си, го прави толкова по-различен начин от познатите му събратя преди 70 милиона години.

Динозавърът е откритие на геолога Матиас Времир от Трансилванската музейна асоциация. Останките представляват частично запазен скелет с кости от преден и заден крайник, бедрена кост, гръбнак, ребро и опашни кости.

Археолозите са открили останки от дребни растителноядни динозаври с размерите на крава на мястото, на което са открили стелета на дракона.

Рейтинг

3.7
Общо 11 гласували
5 5
4 1
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

M. G.
M. G.
22.07.2014 08:43
А как са направили снимките на динозаврите???
1
0
Cvetelina
Cvetelina
21.06.2014 16:59
Само да знаете че има ОГРОМНА разлика между ,,Дракон'' и ,,Динозавър'' ;)
1
0