Императорът на Китай имал собствен хладилник

Императорът на Китай имал собствен хладилник

Древните жители на Китай са автори не само на барута и на хартията, но и на изключително много изобретения, полезни в ежедневието. Макар и в примитивен вариант, те изобретявали битови уреди.

По време на разкопки в район, близо до бившата китайска столица Сиан археолози се натъкнали на охлаждащо устройство, което е направено преди повече от две хиляди години.

„Хладилникът” е открит на мястото, където преди векове се е намирала императорската резиденция. Той представлява няколко керамични пръстена, всеки с диаметър 1.1 метър и височина 33 сантиметра.

На дъното на този своеобразен кладенец са били поставени тръби за течаща вода, която охлаждала продуктите, наредени в него. Тръбите стигали от реката до двореца.

Учените твърдят, че откритото от тях съобъжение не е обикновен кладенец, тъй като кладенците по онова време са били доста по-дълбоки. Подземната вода в района е на много метри под почвата.

Сред другите полезни изобретения на древните китайци е коприната. Те забелязали, че копринените буби плетат какавидите си от красиви и здрави нишки.

Те започнали да развъждат копринени буби, размотавали какавидите им, а от нишките започнали да предат изключително тънка и блестяща тъкан – коприната.

Изисканите китайски платове станали мечта на богати красавици от много страни. Коприната струвала адски скъпо. От растения, камъни и глина китайците правели бои, които били ярки и не променяли цвета си.

Китайските художници открили тайната на лака, с който покривали дървени изделия, чадърчета и дори обувки, като ги правели блестящи и водоустойчиви.

По време на пътешествията си древните китайци се ориентирали не само по звездите, а открили най-древния компас. В центъра на лист от полиран бронз те поставяли лъжица, направена от порода с примес на магнит. Дръжката й сочела на север.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари