Кометен дъжд избил бозайници през Ледената епоха

Вселената

Измирането на цели видове може би е свързано с годишно преминаващите метеорити Taurid, сочи изследване на американски учени.

Кометата, която създала годишния метеоритен дъжд Taurid, също е виновна и за задушаването на големи бозайници в Северна Америка преди 13 000 години.

Разкопки показват, че глобалната температура паднала рязко с 8 градуса по Целзий, точно когато Земята се размразявала от последния ледников период. Това студено прещракване вероятно е довело до изтребването на големи животни като саблезъби тигри и мамути.

Кометен дъжд избил бозайници през Ледената епоха

Учените не са сигурни какво е задействало рязката промяна. Повече от 15 години астробиолозите Бил Напиър и Виктор Клъб спорили, че виновникът е комета с диаметър от 50 до 100 км, която нахлула в Слънчевата система.

По-точно в региона между слънцето и астероидния колан. Това се е случило преди 20 000 до 30 000 години.

В новото изследване Напиър от британския Cardiff University, твърди, че огромната комета се разположила в нова, по-бърза орбита около слънцето и започнала да се разпада, като фрагменти от нея ударили Земята преди 13 000 години.

Неговият модел предлага тезата, че тези парчета все още могат да бъдат видими в комплекса Taurid – облак от отломки, който изпраща метеорити, пронизващи земната атмосфера в края на октомври и началото на ноември всяка година.

Напиър направил връзката между Taurid и измирането на видовете, след като чул за намерените микроскопични нанодиаманти около ледниковите местоположения из Северна Америка. Предполага се, че такива дребни диаманти могат да се образуват само при космически сблъсъци.

Динозавър

Падането на парчета от кометата също би обяснило древните опустошителни пожари, за които свидетелстват разкопки в Северна Америка.

Много астрономи обаче са скептични относно тази идея, тъй като орбитите на космически скали, достатъчно големи, за да причинят такава катастрофа, са далеч от слънцето. Според Джаей Мелъш, експерт по сблъсъците от Purdue University в Индиана, този сценарий би бил твърде необичаен.

Още повече ако е съществувала отломка, която би причинила това древно изтребване, би трябвало все още да има заплаха от такива парчета в Слънчевата система, твърди Aлън Харис, старши изследовател в Института по космически науки в Колорадо.

Според Харис твърдението, че комплексът Taurid е свързан със Северноамериканското изчезване на видове е едно от последните предположения, предлагани на широката публика, преди да бъдат доказани.

Рейтинг

4.3
Общо 9 гласували
5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

mert
mert
12.05.2013 14:19
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
0