Хипнагогия – как да провокираме творческия сън

Сън

Хипнагогията е метод, с който се провокират халюцинации, осъществявайки се бърз преход между будното състояние и фазата на съня. Според психиатрите хипнагогичното състояние не е болестно и се случва на 30-40% от хората.

В състояние на хипнагогия човек може да види различни същества, да усеща присъствие, да има чувството, че пада от високо, да чува странни звуци, да вижда сенки и да има чувството, че не може да си поеме дъх.

Първите описания за странната фаза между сън и реалност са открити в трудовете на Аристотел, Ямвлих, Джироламо Кардано, Саймън Форман и Емануел Сведенборг.

През епохата на Романтизма интересът към хипнагогията все повече се увеличава, като не малко учени и творци я провокират, тъй като се оказва, че тя е огромен източник на идеи за тяхната работа.

Хипнагогията дава голям тласък и може да събуди твореца в един човек. Този метод дава възможността да се достигне до дълбоките пластове на несъзнаваното, като извади въображението ни в чист вид.

Навлизайки в подсъзнанието си, попадаме под състояние на лека хипноза, характерно за фазата преди дълбок сън. След това заспиваме по-дълбоко и попадаме в т.нар. REM сън или състоянието, в което се появяват сънищата.

Сънища

Тогава се намираме в дълбокия пласт на нашето подсъзнание. Ако човек се събуди именно в тази фаза на съня, може да се провокира своята креативност и желание за творчество.

За целта трябва да намерите удобно и тихо място за сън, като се снабдите и с материали за писане или рисуване. Лягате в удобна за вас поза, като поставите лакътя на едната си ръка на ръба на леглото, така че дланта да сочи нагоре – под формата на латинската буква V.

След това се отпуснете и се фокусирайте върху един проблем. Когато започнете да заспивате, ръката ви ще се отпусне и ще падне от ръба и следователно ще се събудите.

Именно тогава трябва да запишете всички идеи, които се появят в главата ви.

Методът е прилаган от Салвадор Дали, Томас Едисон, Алберт Айнщайн, Вагнер, Рей Бредбъри, Чарлз Дикенс, Лев Толстой, Марк Твен и Едгър Алън По.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари