Хората с осъзнати сънища по-лесно разрешават проблемите си

Сънища

Хората, които успяват да разграничат сънищата си от действителността, докато сънуват, по-лесно разрешават проблемите си в реалността. Осъзнатите сънища помагат и при решаването на математически задачи.

Изследване, проведено от учените на университета на Линкълн, показва, че осъзнатите сънища са много по-полезни за хората.

Когато осъзнават, че всичко, което се случва в съня им, не е реално, хората се справят по-лесно с предизвикателствата, пред които са изправени в ежедневието си.

Британското изследване за първи път разглежда връзката между осъзнатия сън и проницателността. Малцина са обаче хората, които успяват да разберат, че сънуват по време на сън.

Мозъкът на тези хора може бързо да определи, че сънуват, защото в реалния живот същите събития нямат смисъл. Същата способност се проявява и по време на бодърстване.

Осъзнат е само сънят, в който сънуващият ясно разбира, че събитията около него не са реални.

Сън

Несъответствията между съня и действителността помагат на хората с осъзнати сънища да решават по-лесно проблемите си в реалността.

В изследването на учените от университета на Линкълн са участвали 68 души на възраст от 18 до 25 години. Освен че е проверявана адекватността им при решаването на житейски проблеми, доброволците е трябвало да решат и 30 математически задачи. Хората с осъзнати сънища са успели да решат с 25% повече, отколкото хората, които не са разбрали, че сънуват.

При осъзнатия сън сънуващият често може да манипулира събитията, които се случват. При осъзнат сън се преминава директно от будно състояние в състояние на сън без да се долови разликата.

Този феномен е научно доказан и се изследва от години. От 2006 година започнаха експерименти с прилагане на терапия чрез осъзнати сънища върху хора, които често сънуват кошмари.

Хората с осъзнати сънища споделят, че по време на сън чувстват, че напускат тялото си или плават над леглото си. Заради това изследователите определят чувствата по време на осъзнат сън като сходни с преживяванията преди смъртта.

Рейтинг

3.3
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

мира
мира
29.12.2014 21:17
да така е това го мога ама и страх заштото има лоши сънищта и се сбъдват сънувам все едно е реално
0
0