И дългият сън не е полезен

Дълъг сън

Не само краткият, но и дългият сън не е полезен. Мащабно 15-годишно изследване на американски учени показа, че дългият сън е рисков фактор за заболяване от диабет.

Отдавна е известно, че спокойният и здрав сън е залог за добро здраве. Във връзка с това много специалисти и досега спорят колко точно часове трябва да отделяме за отдих, за да не се подлагаме на риск от заболяване.

Спане

Ако смятате, че колкото повече спите, толкова по-добре би трябвало да се чувствате, грешите. Американски изследователи от Йелския университет опровергават това твърдение.

След изучаване на връзката между продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на средна възраст, учените отново потвърждават, че недоспиването увеличава шансовете за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекалено дългият сън също е опасен.

Дълго спане

В мащабното изследване, което се провежда в продължение на повече от 15 години, обекти са около хиляда мъже, които не страдат от диабет.

Те са раделени на три групи - недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието, спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието, сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

В първата група имало два пъти повече заболели от диабет, отколкото във втората. Обаче съвсем неочаквано поспаланковците болни от диабет са три пъти повече. С други думи графиката на заболяването е нещо като парабола.

Интересно е, че тази връзка съществува независимо от други фактори, влияещи върху заболяването – наднормено тегло, възраст и даже тютюнопушене.

При отчитане на нивото на тестостерона в кръвта на поспаланковците се оказва, че той е значително снижен. Поради това учените смятат, че връзката между продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори. По този начин известната фраза, че всичко трябва да си има мярка намира своето потвърждение и тук.

Рейтинг

3.3
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари