Пет часа сън са достатъчни

Събуждане

Дори да спите по-малко от осем часа на денонощие, това не се отразява на организма ви, твърдят американски учени. Предишни изследвания доказваха, че по-малко от седем осем часа сън води до развитие на сърдечносъдови заболявания.

Според данни от изследване, продължило 14 години и проследило живота на 450 жени на средна възраст и по-възрастни, доказва, че най-доброто време, което трябва да отделяме за сън, е между 5 и 6, 5 часа.

Учените отсяли данните не с помощта на анкети, а с помощта на специален уред, който бил закрепян на китката на участничките в експеримента. Най-добри здравословни резултати били регистрирани при жените, които спяли по-малко от шест часа и половина на денонощие.

Жените, които спяли по-малко от пет часа на денонощие, били с влошено здравословно състояние. Същото обаче важало и за дамите, които спяли по повече от шест часа и половина.

Това означава, че хората, които спят по шест часа и половина на денонощие, могат да не се притесняват, тъй като точно толкова часа са необходими на организма, за да поддържа своята жизнена дейност, смятат специалистите.

Спане

Повече от това не само че не е полезно за организма, а дори е вредно. Затова понякога, когато хората спят до обяд по време на почивните дни, се чувстват като пребити, щом станат.

А през седмицата са в кондиция, въпреки че спят по-малко от осем часа, защото отлагат най-важните неща за след вечеря и често след полунощ гледат телевизия, за да заспят.

Въпросът за това защо на човек му е жизнено необходим сънят, вълнува учените стотици години. Според съвременните изследвания сънят ни помага да поддържаме организма си в норма и помага за възстановяването на клетките.

Лишаването от сън може да доведе до повишено кръвно налягане и намалява поносимостта на организма към глюкозата, а това може да увеличи риска от повреда на артериите.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

sleepwalker
sleepwalker
27.04.2014 20:29
Идеята е, че работното в БГ може да се увеличи драстично (както е започнало да става) без това да ти се отразява на здравето. И къпането 1 път в месеца е достатъчно, защото кожата се амортизира от влагата и химикалите в сапуна.
3
0
велика
велика
18.12.2013 16:20
ами то ако остане на американците най добре ще е да не се спи
3
0
Velik den
Velik den
27.08.2013 01:11
Коментарът е изтрит, защото съдържа нецензурни думи и обидни квалификации!!!
1
1
ivelina
ivelina
27.10.2010 14:15
Сънувах тази вечер 6 червени яйца. Може ли някой да ми каже какво означава ? Благодаря предварително.
3
3
Поля
Поля
28.02.2014 18:43
подсъзнателно мислиш за Великден? наближава, може да е за това
6
0