Малки разговори – На път за никъде

 • 28.05.17 11:04#1eddieeddieРегистрация: 15.12.14Град: -Отговори: 15Малки разговори – На път за никъде– Още много ли остава? – попита отново тя.
  – Ами, мисля че около двадесет минути, но после ще повървим и малко пеша.
  – Ясно. Нямаше ли да ти е по-лесно, ако вземеш онова нещо…
  – Колата ли? Лекарят ми забрани.
  – Заради болестта ли?

  – Точно така. Каза че с напредването ѝ не е добра идея да шофирам, а и аз много обичам да пътувам с влак. Намирам го успокояващо и много приятно.
  – Това звучи доста странно. Кое по-точно е успокояващото и приятното в тази голяма и шумна машинария?– изуми се тя.

  – Виж сега, не става въпрос точно за машината. По-скоро са спомените, които ми носи. Когато бях малък с баща ми често пътувахме с влака.
  – С баща ти ли?

  – Да. След смъртта на майка ми, това ни беше станало като традиция. Моя старец много обичаше да обикаля претъпканият съботен пазар и да оглежда старата техника изложена от съмнителните продавачи. Въпреки, че почти никога не си купуваше нищо. Изключения правеха случаите, когато намираше някой стар фотоапарат, който да му хване окото.

  – Това са онези устройства с които правите снимки нали? Виждала съм ги.- констатира тя уверено.
  – Да, точно така. Но той не снимаше с тях, дори не го интересуваше дали работят, просто ги купуваше. Все ми повтаряше, че с мама имат прекалено малко снимки. До колкото аз си спомням те имаха само една снимка заедно. И до ден днешен не разбрах, как трупането на стари навярно неработещи апарати щеше да промени това. Вероятно просто му бе мъчно за липсата на спомени с нея. Неща, които да преглежда в самотните вечери. След дългата обиколка из битака той ми взимаше хотдог и ме водеше да видим патиците в близкото езеро. Честно да си кажа, бях забравил за дългите следобеди прекарани с баща ми, докато не ми поставиха диагнозата. Сега всеки ден си мисля за него. Постоянно се чудя, дали ще се видим отново.

  – А той къде е?
  – Почина, преди 10 години.
  – Мъртъв е?!? Че тогава, как ще се видите?
  Влакът започна да намаля скоростта си и бавно спря на празната гара. Аз станах бавно от мястото си.
  – Хайде, време е да слизаме.- посочих несигурно към близката врата. Тя вместо да тръгне, ме хвана за ръката и впери увереният си поглед в мен.

  – Трудно пазиш равновесие. И това е симптом на заболяването ти нали?- усетих как преплита пръстите си с моите. – Кажи ми, къде искаш да идем и веднага ще ни заведа.
  – Не. Искам да идем по моят начин – поех дълбоко въздух и я дръпнах след себе си.
  Вървяхме вече петнадесет минути по черният път, а тя не бе обелила и дума. Някак нетипично за нея. Все още ме държеше за ръката. Ако ни видеше някой от страни вероятно би си помисли че сме двойка, а не умиращ човек и някакво неземно създание, което има способността да изглежда както пожелае. Не бях сигурен как е избрала да изглежда точно по този начин, може би бе копирала някоя жена, която е видяла. Честно да си кажа, не знаех почти нищо за нея. Единственото в което бях сигурен е че бе невероятно красива.

  – Почти пристигнахме.– казах аз.
  – Това заградено място отпред с големите врати ли е нашата дестинация?
  – Да. Това е гробището, където е погребан баща ми.
  – Гробище? Това е мястото в което оставяте телата на мъртвите нали?
  Кимнах и пуснах ръката й за да отворя портата.
  – Имаме вярване, че мъртвите ни виждат, когато посещаваме гробовете им.
  – Това ли имаше в предвид, когато каза, че се чудиш дали ще се видите отново?
  – Не точно…

  Хладният полъх на вятъра ме събуди. Сън? Спомен? В момента не бях напълно сигурен. Вдигнах глава от възглавницата и погледнах към отвореният прозорец на болничната ми стая. Тя все тъй гледаше навън и се взираше в звездите. След миг, погледа ѝ бавно се премести върху мен.
  – Стефко, как мислиш, ние с теб дали ще се видим отново след като умреш?
  ОтговорОтговор с цитат
 • 04.07.17 04:13#2plami_amplami_amРегистрация: 13.11.12Град: -Отговори: 215от: Малки разговори – На път за никъдеХей, доста добре....има ли обаче идея за развитие, или ще да само няколко разказа?ОтговорОтговор с цитат
 • 08.07.17 09:22#3eddieeddieРегистрация: 15.12.14Град: -Отговори: 15от: Малки разговори – На път за никъдеБлагодаря! И мисля за сега да са няколко разказа ОтговорОтговор с цитат