Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Причудливо и необяснимо за житните кръгове

Причудливо и необяснимо за житните кръгове

  • 30.11.15 01:51#1Апостол АпостоловАпостол АпостоловНовакРегистрация: 01.12.10Град: -Отговори: -Причудливо и необяснимо за житните кръговеСТРАННИ ФИГУРИ В НИВИТЕ


    Повече от четвърт век тайнствените кръгове в пшеничните поля на Англия предизвикват обществения интерес. За този период, количеството на новообразувани фигури достига близо 10 000! Подобни феномени се наблюдават и в други части на света - Канада, Русия, Испания, Гърция, Словакия...

    Общото при всичките тези случаи е това, че житните класове не са счупени или прекършени, а полягат в точно определена посока. Те като че ли се подчиняват на нечия воля. Сложността на рисунките и тяхната точност, скоростта, с която се появяват (според очевидци - 10 до 15 секунди), както и неповторимостта им, ни позволяват да предположим, че това е дело на по-висш разум или на някаква непозната, свръхестествена сила.

    Най- много фигури са се образували на територията на графство Хемпшир, а разнообразието на схемите и рисунките е просто поразително. Доскоро някои учени обясняваха появата им с торнадо или внезапен силен вятър. В наши дни подобни твърдения предизвикват само пренебрежителни усмивки. Математическата точност на тези фигури може да се сравни единствено и само с компютърна разработка и нейното техническо изпълнение на място. Бедността на хипотези и идеи от страна на официалната наука сама по себе си е доста показателна.

    Доста по-сериозно се е отнесъл към този феномен Терънс Мидън. Той е разработил теория, която поддържа тезата за специфичен атмосферен процес. Според Мидън кръговете в полята възникват в следствие на завихряне на въздушни маси в спирален стълб, който притегля атмосферно електричество. Именно при такива условия житните стълбове се огъват. Това би било напълно възможно, ако разглеждаме само обикновени кръгове. Но какво да кажем за сложните фигури в полята край Стоунхендж? Те изобразяват компютърен фрактал! Тази конструкция е дълга 300 метра и съдържа 145 кръга с далеч по- малък диаметър.

    Уфолозите от край време твърдят, че тези фигури са дело на извънземен разум. Те смятат, че това са следи, оставени от приземили се и отлетели космически кораби. Тези хипотези са на пръв поглед доста убедителни.

    Английските инженери Колин Ендрюс и Пет Делгадо, са свидетели на тайнственото появяване на кръговете. Според тях, това не отнема повече от 10-15 сек. Освен това те са наблюдавали в небето над полята въздушно раздвижване, а магнетофонът им е записал звуци, наподобяващи жужене. Тяхната версия е, че кръговете се появяват в следствие на кацане на НЛО.

    Вярно, че подобна версия може да се приеме за простите фигури, но интересното е, че почти всички представители на научния свят категорично и безапелационно отхвърлят тази версия и подобните на нея.

    От Асоциацията за изследване на феномена, създадена преди години, са правени множество проучвания, замервания и записи. На практика обаче, смислено и убедително научно обяснение за фигурите в нивите няма.

    Дон Скот, изследовател от Калифорния, също провел редица наблюдения в тези райони, където явлението било често срещано. Техниката с която разполагал, включвала детектор за радиация, прибори за инфрачервено виждане, фотоапарати и кинокамери. Той изхождал от факта, че на местата на появата на пиктограмите било засечено присъствие на радиоактивни изотопи.

    И така, с помощта на детектора за радиация избрал своето място за наблюдение и разположил апаратурата си. След няколко дена, около два часа през нощта се включила инфрачервената камера. През прибора за нощно виждане, той наблюдавал, как класовете се огъват, образувайки кръг. Увеличавайки изображението, Скот видял малки “същества”, да сноват по полето. Това съвсем не били пришълци от космоса. Създатели на кръговете били … мравки. Но какво кара мравките да обикалят в кръг? По предположение на Скот, причината за това е магнитното поле на нашата малка и красива планета Земя.

    Това обяснение поставя още повече въпроси. По отношение на елементарните кръгови форми, бихме могли да преглътнем подобно твърдение, но какво да кажем за “Дървото на живота”, за “Келтската плетеница”, съвършените фигури на цветя и сложните плетеници? Какви са тези аномалии в магнитното поле на земята и защо са толкова симетрични и математически съвършени? Освен това, представете си какво количество мравки е необходимо, за да се направят тези гигантски фигури. Милиарди! Трилиони! Най-накрая остава въпроса, защо тези мравки правят фигурите?

    Всеки здравомислещ човек разбира, че в този случай става дума за някакъв паранормален феномен. Не ни остава нищо друго освен да чакаме докато учените разгадаят загадката. Едва тогава ще чуем смислени и убедителни обяснения от страна на сериозните изследователи и парапсихолозите.


    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
    ОтговорОтговор с цитат
  • 01.12.15 05:29#2miglenamiglenaНовакРегистрация: 01.10.15Град: АлиноОтговори: 97от: Причудливо и необяснимо за житните кръговеОбяснението е доста обосновано, има логика, а и не виждам причина правителствата да продължават да бълват измислени истории, с които да прикриват извънземните, тък като здравомислещата част от човечеството вече е наясно, че те са сред нас.ОтговорОтговор с цитат
  • 03.12.15 01:26#3ЕленаЕленаНовакРегистрация: 22.04.11Град: -Отговори: 168от: Причудливо и необяснимо за житните кръговеАз по принцип съм гледала по научните предавания, как се правят същите кръгове от хора... но има вероятност това да се прави и от мравки, защото най-логичното е те да си направят мравуняци в житата и да чакат да паднат зрънца когато започнат да узряват или дори да се катерят по стеблата. И ако има достатъчно много мравуняци там, ще има и достатъчно много мравки, а това обяснява и симетричността и кръговете, защото единия мравуняк- колона, се опитва да избегне мравуняка на другия мравуняк-колона и така нататък...иначе може да се сбият помежду си, ако не правят тези кръгове за заобикаляне... ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest