Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Призрак или полтъргайст?

Призрак или полтъргайст?

  • 08.03.15 12:25#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Призрак или полтъргайст?Каква е разликата между призрак и полтъргайст? И двата образа присъстват в ужасяващи филмови сценарии, в куп страховити легенди и истории, но какво отличава призрака от полтъргайста?

    Призракът – между рая и ада

    Смята се, че призракът е душата (или духа) на починал човек, съставен от ефирна, мъглива материя, която живите не могат да усетят или видят ясно. Призраците обитават дома, в който са живели приживе, или места, които сами са си харесали. Такива са например къщи, в които се е случило някакво нещастие (убийство, смърт, злополука). Дом на призрак се превръща и мястото, което е заключило спомените му, затова той се връща към него.
    Призрак или полтъргайст?
    Хората, които се занимават със спиритизъм, са на мнение, че призракът е неестествено и нежелано състояние. В призрак се превръща този, който има недовършени дела на земята или чиято съдба все още не е решена. Затова се смята, че призраците се лутат между рая и ада. Съществуват различни ритуали, обреди и цели течения, които се опитват да установят контакт с душите на умрелите (така наречената некромантия) или да ги успокоят, ако са разгневени и търсят отмъщение. Освен хората, животните също могат да се превърнат в призраци след смъртта им.

    Полтъргайст – истина или плод на въображението?

    Полтъргайстът всъщност пак е призрак, но този път по-злонамерен и агресивен, нарушаващ спокойствието на хората. В превод от немски думата означава шумен призрак. За разлика от призраците, този тип духове не се „привързват“ към дома, а преследват определен човек. Целта им е да го изплашат, а понякога и да го наранят. Полтъргайстът вдига шум, тропа, мести предмети, а в някои случаи може да докосне човека, когото преследва, да го ощипе или блъсне.

    Призрак или полтъргайст?В очите на хората полтъргайстът изглежда като невидима сила, която си „играе“ с вещите в стаята и с нервите на обитателите на дома. Някои последователи на спиритизма вярват, че този тип духове са свързани по някакъв начин с четирите елемента (огън, въздух, вода, земя), затова така лесно боравят с предметите. Други обаче са на мнение, че полтъргайстът не съществува, а по-скоро е резултат от разклатена нервна система, натрупана умора и стрес.

    Факт е обаче, че хората докладват за прояви на полтъргайст и търсят помощ от „специалисти“ в сферата. Най-много регистрирани случаи за такива духове са отбелязани в САЩ, Япония, Бразилия и Австралия. На 31. октомври, когато в някои страни се отбелязва вечерта Вечерта на Вси светии (или още Хелоуин), празнуващите вярват, че призраците излизат да се „забавляват“ като стряскат хората.

    А вие как мислите, съществуват ли наистина призраци и полтъргайсти или всичко е плод на въображението?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 31.03.15 12:46#2Fat BertaFat BertaДжедайРегистрация: 31.10.13Град: СофияОтговори: 1от: Призрак или полтъргайст?Съществуват разбира се - не може от хилядолетия да се говори натрапчиво и с доказателства за плод на човешкото въображение..ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest