Sanovnik.bg»Форум»Изчезнали цивилизации и древни култури»Японска сонда откри следи от възможен потънал континент в Атлантика

Японска сонда откри следи от възможен потънал континент в Атлантика

  • 30.05.13 02:33#1ЕваЕваНовакРегистрация: 24.04.11Град: -Отговори: 5Японска сонда откри следи от възможен потънал континент в АтлантикаОгромно парче гранит бе открито на морското дъно край бреговете на Рио де Жанейро, предполагайки възможно съществуване на континент в Атлантическия океан, предават Японска агенция и Бразилското правителство. Официално лице на Бразилия вчера съобщи, че откритието на гранита, който се образува само на суха земя, е силно доказателство, че е съществувал континент в областта, където легендарният остров Атлантида, споменат от гръцкият философ Платон в неговите „Диалози“, предполагаемо се е намирал. Според легендата, островът, дом на високоразвита цивилизация, потънал в морето по време на потоп преди около 12 000 години. Досега не са открити останки от него. Откритието е направено с помощта на потопяемият апарат Shinkai 6500, принадлежащ на Японската агенция за морска наука и технология (JAMSTEC). Изчислено е, че морското дъно, където бе открит гранитния блок, е потънало в морето преди няколко десетки милиона години. Не са открити никакви изкуствени структури.

    За първи път се провежда експедиция в Южния Атлантически океан с помощта на управляем потопяем апарат. В края на април, агенцията го използва да изследва подводното възвишение Рио Гранде, което се намира на повече от 1000 км. югоизточно от Рио де Жанейро. На дълбочина от 910 м. е открита скала с височина и широчина около 10 м. Агенцията заключи, че това е гранит, след като анализира видео данните. Във водите наоколо е намерено и голямо количество кварцов пясък, който също не се образува в морето. „Гранит не се намира на морското дъно“, казва бразилски геолог.




    Това е защото той се образува само на сушата, както и кварцът, също намерен в близост. „Това би могло да е бразилската Атлантида“, казва официално лице на Бразилия, като допълва: „Ако това е случая – че сме открили континент в средата на океана, това би било едно много голямо откритие, което би имало различни усложнения във връзка с продължението на континенталния шелф.“ Счита се, че основната скална маса е предимно съставена от базалт. Самото възвишение се простира на 1000 км. в най-широката си част и се смята за част от континента, останал след като Южна Америка и Африка се разделили преди повече от 100 милиона години. Агенцията предполага, че то е било над морското равнище допреди около 50 милиона години, но е потънало за няколко милиона години, на базата на откритите фосили на дъното около областта, както и според други данни. Според агенцията, възвишението Рио Гранде е единствената възможна област, която би могла да е била суха земя.





    Проби от гранита ще бъдат извлечени по-късно тази година. Това вероятно би позволило на учените да определят дали той съвпада със скалата от Африка или от Южна Америка.

    JAMSTEC понастоящем провежда проучвания на морета по целия свят, като част от дългогодишна мисия да търси живот в някои от най-дълбоките места на океана.


    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest