Sanovnik.bg»Форум»Ясновидство и Предсказания»Ритуалите на Гергьовден

Ритуалите на Гергьовден

  • 24.04.13 08:28#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Ритуалите на ГергьовденНа 6-ти май празнуваме Гергьовден в чест на Св. Георги, традиционно схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

    Много древен по своя характер, днес все още няма пълно единство в мненията за произхода на този празник. Според някои автори той идва от тракийската древност, според други е славянски по произход, има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.
    На този празник се извършват редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

    Вярва се, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.
    Освен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Съществува обичаят да се носи в къщи вода (на някои места тя се носи в пълно мълчание - т. нар. "мълчана вода"), с която се замесват обредни хлябове.
    Нека да вали!

    Дъждът на Гергьовден (както и този на Спасовден) е особено плодоносен, предвещава богатство и благоденствие.
    След къпането в росата, на връщане към домовете си, хората берат свежи зелени клонки (здравец, бук, коприва, люляк и др.), с които се окичват вратите и праговете на домовете, оборите и кошарите, слагат се на завивките на децата и на хомотите на добитъка, правят се венци и се слагат на главите на домашните животни.

    Ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си. В Кюстендилско момите берат „лепич“ (репей) и го слагат по дрехите си, за да се лепят момците по тях; помакините от Чепеларско се закичват с любовното биле делидилен, за да са търсени.

    Разпространен обичай по Гергьовден е да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво и момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и диалози, имащи скрита брачно-сексуална насоченост. На разлистени дървета се окачат кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината.

    Както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден - билките имат голяма целебна сила и затова се берат и билки. Вярва се още, че този ден е особено подходящ за магии за обиране на плодородието от чуждите имоти и затова в нощта срещу празника магьосниците (баячките) правят своите магии.

    Смята се и че този ден е един от най-подходящите дни в годината за т. нар. сваляне и издояване на месечината от магьосниците, които уж я превръщат в крава и я издояват, придобивайки власт над млякото. На този ден стопаните вземат първото червено яйце, боядисано на Велики четвъртък, обикалят с него нивата и го заравят в средата ?, като вярват че по този магически начин ще стимулират раждаемостта ?.

    Това се прави и при оборите и кошарите. Другаде вземат слама от трапезата на Бъдни вечер и я разхвърлят из имота или я палят на високи места из землището на селището, за да не пада гръм и да не вали градушка. На съдовете, в които доят овцете, се слага здравец, босилек и други зелени билки или се забождат раззеленени клони в средата на имота.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest