Sanovnik.bg»Форум»Съновник»Цветните сънища

Цветните сънища

  • 18.01.13 06:45#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Цветните сънищаВсеки сън е изживяно възприятие - или слухово (чува се говор), или зрително (виждат се различни неща), или осезателно (човек изпитва усещането, че докосва нещо). Доказано е експериментално, че зрителните усещания почти винаги присъстват; слуховите - много no-рядко; и още no-рядко осезателните.
    Въпросът с цветовете в сънищата е много интересен. Немалко изследвания са провеждани по този повод. Пра­вени са опити с цел да се установи процентът на цветните сънища. Но това не е никак лесно. Даден човек твърди например, че му се е явил „цветен" сън. Често се случва обаче, когато бъде разпитан по-под­робно, да отрече този факт или да заяви, че не е сигурен. Случва се и човек, сънувал голям сън, да смеси неговата грандиозност с яркостта на цветовете. Все едно мисли, че подобен сън може да е само цветен. Някои смятат, че цветовете най-вероятно присъстват във всички сънища, но не са доминиращ еле­мент, нито имат някакво специално значение.
    Съновиденията, предизвикващи силни емоции, се свързват с цветовете.
    Най-чест посетител на сънища е червеният цвят.
    - ярко червена река - Тя се намира вдясно и е символ на бъдещето и на творческите постижения. Колкото до ярко червения цвят, той е цветът на кръвта, като се има предвид войната. Но сънуващата го усеща като радостен цвят. Така кръвта придобива по-широка символика. Тя се превръща в двигател на живота, в основа на възраждането. Символизира топлината, силата - телесни и духовни. Олицетворява също сърцето, страстта, емоцията.
    - Тъмночервено езеро - Реката, която тече от сега към там, тоест към бъдещето, „се разширява", става езе­ро, което тук е символ и на сила, и на резерви. Да отбеле­жим, че водата става тъмночервена - цвят „по-дълбок", „по-мъдър", по-потенциален от ярко червеното. Следова­телно: резерви вляво, резерви напред- не е ли това отли­чен залог за бъдещето?
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest