Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Символите. Мистичната дума

Символите. Мистичната дума

  • 17.01.13 06:59#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Символите. Мистичната думаАБРАКАДАБРА
    Обща символика: Мистична дума-заклинание, най-вероятно от персийски произход, на която се преписват мно-жество магически свойства. Служи за закрила и избавление от болести и нещастия.
    Думата А. се написва 11 пъти върху Амулет, чист пергамент или на лист хартия във формата на триъ-гълник. При писането на думата всеки път от нея се маха по една буква за да се разгърне цялата й магическа сила.
    В античността А се е използвала с цел да прогони болестите, а през Средновековието вярвали, че думата А. предпазва от чума.
    Според една от многото теории А е образувана от името на гностическия бог Абраксас (Abraxas) около 150 г. от н.е. Аб-раксас се приема за египетски бог, изобразяван върху амулети с камшик в ръка, с глава на цар и змии, служещи за крака. Други теории твърдят, че Абракадабра отвежда към арамейската фраза Abhadda Kedhabhra, означаваща "изчезни като тази дума". Трети предлагат идеята, че А е свързана с еврейското Abreq ad Habra със значение "хвърляй мълнии дори и в смъртта".
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest