Ин или Ян си?

  • 05.01.13 08:14#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Ин или Ян си?Ян началото е активно, мъжко, доминиращо, положително. То е пълно със сила и енергия. Ин началото е приемащо, женско, подчиняващо се, отрицателно. То поддържа, храни, подкрепя. Но всяко понятие, което се отнася към ин, съдържа в себе си зародиш или частичка от ян. Аналогично всяко понятие ян, съдържа в себе си ин. Това показва и всяка от двете точки в символа. Затова правилно е да се говори за преобладаващо ин или преобладаващо ян. Цветовете също може да се делят на ин и ян. Цветове ян са червен, жълт, оранжев, пурпурен. Ин цветове са син, сив, синьо-зелено, синьо-лилаво. Зеленото е средата на видимия спектър на светлината. Може да се отнесе към ин или ян в зависимост от нюанса – синьо-зелено или жълто-зелено.
    Хората по характер също са повече ин или ян (по рождение) и съответно може да избират благоприятна за тях среда.
    Личността ян е активна, властна, концентрирана, невъздържана; личността ин е по-възприемчива, феерична, нежна, спокойна, привличаща. На личността ян и е необходима среда ин за да забави темпото, да се поуспокои. И обратното – на личността ин и е необходима среда ян, за да се активизира. Но има една подробност – когато човек е в депресия, той има склонност да потъва още повече в тази депресия и ще предпочете затъмнена стая, тишина и килим. А всъщност в момента са му необходими ярка дневна светлина, червен или оранжев цвят и движение, както и да не остава сам за дълго. По такъв начин – внасяйки в обстановката противоположните качества, може да се постигне благотворен ефект – да се преодолее депресията или да се успокоят бурни емоции.
    Балансът на ин и ян в дома предполага наличието на достатъчно осветление, но и възможност за затъмняване, ако човек иска. Използването не само но меки, топли и уютни материи, но и гланцови, лъскави, стимулираци повърхности. Разбира се, трябва да се гледа и цялостният баланс за хората, които живеят в дома – какво работят, как искат да се чувстват когато се приберат в къщи, склонни ли са към депресия или са оптимисти и т.н.
    Балансът на ин и ян в офиса обикновено трябва да е изместен в полза на ян, т.е. да преобладава активното начало, по-активни цветове, добро движение на енергия. В спалнята, в СПА центрове, в почивни бази е обратно – трябва да преобладава ин – спокойна, отпускаща атмосфера, тишина и възможност за релакс.
    Ин и Ян са най-важните понятия в източната философия и медицина. Това са двете противоположности на всичко, което съществува във Вселената: хора, растения, животни, метали, храна. Ин символизира женското начало, Ян –мъжкото.
    Например за повишаване на вероятността от зачатие на момче, двойката трябва да се храни с ян-продукти. Това са ориз, грис, тиква, моркови, яйца, лук, зеле, чесън, бобови растения, риба, говеждо и птиче месо, пълнозърнест хляб. Храната ян е гореща и силна, тя стопля и подхранва мъжката част от нашата натура (мъжки и женски качества има във всеки човек, но те са в различни пропорции). За повишаване на вероятността от зачатието на момиче, двойката трябва да приема ин-продукти: домати, картофи, цвекло, краставици, мляко, сметана, свинско месо, масло, мед, плодове, бял хляб. Тази храна оказва охлаждащо действие на организма и подхранва женската част от нашата натура. Разбира се, тази диета не трябва да се спазва по време на бременността, а само няколко месеца (до шест месеца) преди зачатието.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest