Sanovnik.bg»Форум»Съновник»Сънят и медитацията помагат на ума

Сънят и медитацията помагат на ума

  • 20.12.12 06:51#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Сънят и медитацията помагат на умаСъществуват различни техники за подобряване работата на ума. Те се борят успешно с ефектите от напредването на възрастта, спомагат за по-креативно мислене и за усъвършенстване на уменията за решаване на проблеми.
    Успокояването на ума е най-ефективната превенция срещу тревожност и депресия и дава добро отражение върху отношенията с хората.
    Две дейности са от изключително значение за добрата кондиция на мозъка. Едното е сънят, а другото – медитацията.
    Както Майкъл Гелб твърди в книгата си „Силата на мозъка: Подобрете ума си докато напредвате във възрастта", сънят се приема за даденост, а неговото значение за оптималното функциониране на ума е огромно. Осем часа здрав сън засилват имунната ни система, подобряват настроението и концентрацита ни. Сънят също така има изключително важна роля за креативното мислене и паметта. Бившият директор на Програма за Мерки срещу Изтощението на Космонавтите на НАСА - д-р Марк Роузкайнд е установил, че дрямката е ефективен начин за увеличаване на бодростта и подобряване на изпълнението на задачите. Според изследванията му авиаторите, които правят стратегическа дрямка от 26 минути са повишили качеството на работата си с 34%. Но не трябва да се прекалява с дрямката, за да няма обратен ефект – да се чувствате отпаднали след нея. Д-р Марк Роузкайнд съветва да ограничите продължителността й до максимум 40 минути и да отделите време за нея преди 17 часа, за да не пречи на заспиването ви през нощта.
    Другата техника – медитацията запазва младостта на мозъка ви през годините. Д-р Сара Лазар от Медицинското училище към Харвард твърди, че ефектите от медитацията противодействат на ефектите от напредването на възраста. Тя стига до този извод след дълги проучвания на медитацията, в които се установява пряка връзка между тази практика и подобряването на паметта и концентрацията.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest