Sanovnik.bg»Форум»Астрономия»От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни

От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни

  • 05.06.12 08:14#1МегиМегиНовакРегистрация: 03.10.11Град: ТърговищеОтговори: 11От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни При добри метеорологични условия пасажът на 6 юни ще е уникално явление, за което си струва да станем рано, съветват астрономите
    Венера се показва зад Луната Венера се показва зад Луната

    На 6 юни 2012 г., при добри метеорологични условия, от територията на България ще може да се наблюдава преминаването на планетата Венера пред диска на Слънцето, съобщават от БАН.

    Явлението започва на 6 юни в 1,09 ч. през нощта, но в България ще може да се види едва след изгрева на Слънцето (в 5,29 ч. за Варна и в 5,49 ч. за София).

    По време на пасажа в продължение на около два часа ще се вижда как планетата Венера бавно преминава пред слънчевия кръг.

    В 7,38 ч. (за София) е т.нар. "трети контакт", когато дисковете на Венера и Слънцето ще се допрат вътрешно и планетата ще започне да "излиза" от диска му.

    Явлението ще приключи, когато планетата го напусне изцяло в 7,55 ч. (за София).

    Видимият диаметър на Венера по време на пасажа ще е около една ъглова минута, което означава, че тя ще може да се

    наблюдава и с просто око като малка черна точка върху Слънцето

    Поради яркостта му и произтичащата от това реална опасност от увреждане на зрението, наблюденията трябва да се извършват задължително с предпазен филтър - например специални очила за наблюдаване на слънчево затъмнение с черен полимер номер 04299 (при наблюдение с просто око) или обективен слънчев филтър Mylar (при наблюдение с оптични уреди – телескоп).

    Явлението "пасаж на Венера пред диска на Слънцето" се наблюдава през 8, 105.5, 8, 121.5, 8, 105.5 и т.н. години.

    Поради тази особена цикличност следващият пасаж на Венера ще е на 11 декември 2117 г., а по-следващият, видим от територията на България - на 8 декември 2125 г. По тази причина

    пасажът на 6 юни ще е едно уникално явление,

    за което си струва да станем рано, съветват астрономите.

    По време на пасажа с помощта на телескоп може да бъде забелязана и атмосферата на Венера - като размит ореол около диска ѝ.

    Интересно е също и явлението "ефект на черната капка", което ще може да се наблюдава само с телескоп около моментите на "излизане" на планетата от диска на Слънцето.

    Подробна информация за това явление е публикувана в Астрономически календар за 2012 г. - издание на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН, както и на интернет сайта на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. http://www.nao-rozhen.org/astronomical_phenomena/fr.htm
    ОтговорОтговор с цитат
  • 07.06.12 03:15#2АлексАлексНовакРегистрация: 11.10.11Град: ВарнаОтговори: 112от: От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни Да, наистина беше много интересно!!! ОтговорОтговор с цитат
  • 08.06.12 08:16#3МегиМегиНовакРегистрация: 03.10.11Град: ТърговищеОтговори: 11от: От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни mdaa.. no o4akvah venera da e malko po - golqma.. ;d to beshe kato nekfa malka to4ica edva zabelejima ОтговорОтговор с цитат
  • 09.06.12 10:23#4wlinkwlinkНовакРегистрация: 29.04.11Град: -Отговори: 38от: От България ще видим Венера да минава пред Слънцето на 6 юни Хехе, това можеше да бъде и в раздел астрология.

    Това е астрологическата сила зад взривовете на петолъчката - Венера направи малко фойерверки.

    Даже третия взрив в 5.20 часа: Венера/Слънце казими са точно на асцендента за мястото.

    Както се знае любовта много често си е страшничка.

    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest