Sanovnik.bg»Форум»Астрономия»Коя планета бихте искали да разгледате отблизо?

Коя планета бихте искали да разгледате отблизо?

  • 25.11.11 03:29#1ЕваЕваНовакРегистрация: 24.04.11Град: -Отговори: 5Коя планета бихте искали да разгледате отблизо?Ако имахте възможност, коя планета бихте искали да разгледате отблизо?

    Ето и отговорите на този въпрос:



    Най-много хора (27%) желаят да разгледат отблизо Марс. Червената планета (всъщност е червена, защото съдържа желязо и буквално е ръждясала) като че ли изглежда най-подходяща за колонизиране, от нея са тръгнали древногръцки митове и истории за извънземни… На Марс е най-големият открит вулкан и най-големият каньон. Марс изпълнява и една друга моя мечта – денонощието да е 25 часа (всъщност е 25 часа и половина). За щастие, Google дават възможност да разгледате Марс отблизо още сега… Вижте Марс!

    На второ място е „най-големият“ (22%). Maсата на Юпитер е 2,5 пъти по-голяма от тази на всички останали планети в Слънчевата система, взети заедно. А и бих искала да видя как изглежда планета с 63 луни…

    Абсолютно равенство в желанията на хората поставя две планети на трето място (20%)…

    Венера, макар покрита от облаци сярна киселина е най-ярката планета в Слънчевата система, гледана от Земята. Наричат я Вечерница, Зорница и по-малката сестра на Земята, защото по размери тя е едва 650 км по-малка… Температурата на повърхността на Венера е около 480 градуса по Целзий, което се очаква да се случи и със Земята след няколкостотин милиона години, тъй като Слънцето се разширява… Това за глобалното затопляне май няма как да се спре в дългосрочен план, а? Между другото, на Венера годината е по-кратка от деня.

    Сатурн е другата планета, която се класира на трето място. Красивите пръстени са най-характерното качество на планетата, а една от теориите гласи, че пръстените най-вероятно са остатъци от сблъсък на луни. Ето защо, ако не отидете да разгледате пръстените в близките 50 млн. години, има опасност те да изчезнат. На път за Сатурн, непременно вижте и спътника му Титан – единствената луна с атмосфера в Слънчевата система. Между другото, поговорката „ден година храни“ би имала доста по-голяма сила на Сатурн – денят е само 10 часа и половина, докато годината се равнява на около 30 земни.

    С огромна разлика (5%), на следващата позиция се класира Нептун. Aко сте се запътили към Нептун, имайте предвид, че ще ви отнеме доста време, така че си вземете храна и топли дрехи. На Вояджър 2 са му били нужни 12 години, за да достигне планетата. И най-добре си вземете двигател на метан – на Нептун има много! За съжаление, има и много бури, нормално около три пъти по-силни от най-мощното земно торнадо.

    Най-малко хора желаят да отидат на другите две планети (3%). Макар че и там има какво да се види:

    Най-близката планета до Слънцето е Меркурий. Хората, обсебени от диети, непременно трябва да посетят тази планета. Там 70-килограмов човек ще тежи едва 27 кг. Повърхността на Меркурий изглежда тотално бомбардирана и тъй като на планетата няма нито атмосфера, нито вулканична дейност, „белезите“ ще си останат там во веки. Между другото, до 2008 г. половината от планетата беше неизвестна на човечеството. И още един интересен факт за Меркурий: вероятно там има лед, което звучи направо невероятно за най-близката до Слънцето планета, но част от нея никога не се огрява от Слънцето, така че е напълно възможно.

    Останаха последните 3%, които искат да видят Уран. Донякъде разбирам останалите 97%, тъй като това е най-студената планета в Слънчевата система. От друга страна, Уран е единствената планета, която се върти с полюс, насочен към Слънцето. Уран също има пръстени, но по-малки… Малко хора знаят, но планетата може да се види и с обикновен бинокъл при ясно време, стига да знаете къде точно да гледате. Между другото, химичният елемент уран носи името на планетата, но на планетата Уран досега няма данни за наличието му (а шансовете са малки, имайки предвид, че е газов гигант).

    За финал, може би някои са се зачудили къде е Плутон? За тях с прискърбие съобщавам, че от 2006 г. насам Плутон не се счита за планета, след като откриха подобни „планети“ като Ерис, Седна, Оркус и Куакоар. Според новото определение планета може да се нарича тяло, което е в орбита около Слънцето, не е сателит и доминира по своята орбита, има почти кръгла форма и е достатъчно масивно, за да поддържа хидростатичен еквилибриум.

    Което общо взето означава, че шансовете да се открие нова планета граничат с тези да откриете нефтено находище на автобусна спирка в София…
    ОтговорОтговор с цитат
  • 30.11.11 11:48#2мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266от: Коя планета бихте искали да разгледате отблизо?Страхотна тема. Как се сети ? Много мерси.ОтговорОтговор с цитат
  • 28.07.12 11:06#3ТeddiТeddiНовакРегистрация: 19.08.11Град: -Отговори: 89от: Коя планета бихте искали да разгледате отблизо? ЮПИТЕР..!! Това е моята планета според зодията ми (така да се каже)..

    ОтговорОтговор с цитат
  • 01.01.23 11:08#4DeyanichPetrovskiDeyanichPetrovskiНовакРегистрация: 01.01.23Град: РусеОтговори: 1от: Коя планета бихте искали да разгледате отблизо?Бих искал да разгледам от близо Марс!ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest