Гробницата на Севт III - последният велик владетел на траките

Гробницата на Севт III - последният велик владетел на траките

0

На 21 септември 2004 година български археолози откриха една от най-богатите гробници на траките по нашите земи. Величественото съоръжение се намира на 12 км северно от град Казанлък и е едно от малкото оцелели непокътнати

1

Траките

Траките - Последните текстове и публикации. Паранормални явления, загадки и всичко свързано с Траките. Нашите статии за Траките от древността до наше време. Феноменални истории, древни цивилизации, паранормални явления и Траките.
Траките - Историческа находка разкри кой е бил първият управител на Пловдив

Историческа находка разкри кой е бил първият управител на Пловдив

29.11.20160276

На сцената под Античния театър в Пловдив екип от археолози откри находка с историческо значение, тъй като надписът по нея показва името на първия управител на Древен Пловдив.

Траките - Златно съкровище изникна от тракийска могила край Приморско

Златно съкровище изникна от тракийска могила край Приморско

26.10.20160693

Тракийско съкровище, изработено от чисто злато, беше намерено при археологическа експедиция край Приморско. Златото е било заровено в надгробна могила.

Траките - Долината на тракийските царе: Една от най-мистичните области

Долината на тракийските царе: Една от най-мистичните области

10.08.20160525

Една от най-мистичните области в България е Долината на тракийските царе. Тя се намира в котловината край Казанлък и в нея се намират над 1400 погребални могили от времето на траките.

Траките - Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

10.07.20160466

В гръцката митология легендарният тракийски цар Ликург е владетел на едоните – едно от многото племена, населяващи Тракия. Той е син на друг легендарен владетел – Дриант, чието огромно сребърно имане било известно из целия стар свят.

Траките - Гроб на тракийска принцеса откриха български археолози

Гроб на тракийска принцеса откриха български археолози

04.07.20160576

Скален гроб на тракийска принцеса беше намерен при разкопки край село Бенковски. Ръководители на експедицията са младите учени Любен Лещаков и Яна Димитрова от Националния археологически институт с музей.

Траките - Глухите камъни крият Перперикон II

Глухите камъни крият Перперикон II

12.09.201501247

Последни проучвания на екип от български археолози твърдят, че в живописната родопска местност Глухите камъни се крие тракийски град, по-голям от Перперикон.

Траките - Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

Тайните в неизвестния тракийски хороскоп

23.08.2015010143

Редица археологически открития и свидетелства на древногръцки хронисти показват, че подобно на египтяните, маите и шумерите, траките също са можели да изготвят невероятно точен астрологичен хороскоп.

Траките - Откриха мастило на 2000 г в тракийски гроб

Откриха мастило на 2000 г в тракийски гроб

22.08.20150704

Български археолози намериха надпис, изписан с мастило на повече от 2000 години. Това стана при разкопки на тракийска гробна могила край първомайското село Татарево, област Пловдив.

Траките - Как Омир описва траките в Илиада

Как Омир описва траките в Илиада

05.04.201522884

Въпреки многото археологически разкопки историята на траките все още е забулена в мистерия. Има много предположения за произхода население, живяло по българските земи, но може би най-ясна представа за това дава Омир в легендарния си епос Илиада.

Траките - С Панагюрското съкровище траките извършвали религиозни тайнства

С Панагюрското съкровище траките извършвали религиозни тайнства

18.12.201401065

Панагюрското златно съкровище, което е едно от най-емблелатичните открития в страната ни, е служило на древните траки за религиозни тайнства и ритуали, а в някои случаи и за пиршества.

На тази подстраница ще попаднеш на най-новите любопитни теми и публикации за Траките. Нашият екип се стреми да публикува често разнообразни текстове на тема Траките. Пишете ни ако имате предложения или въпроси, ще се радваме да разширим показаните статии за Траките. Съновник.бг - сайт за интерпретиране на сънища, загадки, мистика и Траките. Траките, съвети и класации.