Преображение Господне е, време за сгодявки

Преображение Господне е, време за сгодявки

0

На днешни ден православната църква чества Преображение Господне - един от дванадесетте е най-светли празници за християните. Днешният ден е препоръчителен за годежи.

1

Празници

Празници - Най-новите теми и публикации. Паранормални явления, загадки и всичко касещо Празници. Материали за Празници от Средновековието до наше време. Феноменални истории, загадки, паранормални явления и Празници.
Празници - Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!

Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват днес!

06.05.201711670

Днес е Гергьовден! Един от най-почитаните празници в България. Ден на храбростта на българската армия, на животновъдите. Ден на Свети Георги Победоносец.

Празници - Страстната седмица предшества Великден

Страстната седмица предшества Великден

10.04.2017118401

Наближава Великден! Седмицата преди него е известна като Страстната седмица.

Празници - Предания и легенди за Цветница

Предания и легенди за Цветница

09.04.2017113593

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници. На този ден се ходи на църква, откъдето се взимат осветени върбови клончета. От тях се сплита венец, който се слага в къщата.

Празници - Днес празнуваме Лазаровден

Днес празнуваме Лазаровден

08.04.201725150

Съботата преди Цветница се празнува Лазаровден. Събират се момичета, наричани лазарки, които пеят за здраве, щастие и добра реколта. В нощта срещу Цветница се палят огньове на гробовете.

Празници - Днес е ден за искане на прошка

Днес е ден за искане на прошка

26.02.2017220457

Празникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От днес започва Великият пост.

Празници - На Трифон Зарезан се коронясва царят на лозето

На Трифон Зарезан се коронясва царят на лозето

14.02.201701233

На 14 февруари по изконна българска традиция се празнува Трифон Зарезан, тъй като в този ден се зарязва лозето. Въпреки че Трифоновден е на първи февруари, на 14 февруари се празнува със зарязване на лозата.

Празници - Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

Седмицата преди Коледа римляните чествали Сатурналии

19.12.201601037

Макар и да са били езичници, всяка година древните римляни отбелязва седмицата преди Коледа със специални тържества. Тези празници се наричали Сатурналии и били посветени на бог Сатурн.

Празници - Днес почитаме Свети Архангел Михаил

Днес почитаме Свети Архангел Михаил

08.11.201604922

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил, а народът нарича този църковен празник Архангеловден.

Празници - На Ивановден ледена вода от реката носи здраве

На Ивановден ледена вода от реката носи здраве

07.01.20160960

На Ивановден е прието да се изкъпете с ледена вода от реката или в самата река, за да сте здрави през цялата година. Ходи се на гости на кума и се носи домашна баница със сирене или с тиква.

Празници - Празнуваме Великден!

Празнуваме Великден!

20.04.201436167

Нощта на Велика Събота срещу Великден е смятана за най-тихата нощ в годината. Тогава християни от цял свят обикалят около храмовете със запалени свещи, за да изминат символичен път до гроба на Исус.

  • Споделени Истории

  • Нови
  • Коментирани
  • Популярни

На актуалната подстраница ще попаднеш на най-новите заглавия и публикации на тема Празници. Екипът на Съновник.бг се стреми да въвежда редовно любопитни текстове относно Празници. Пишете ни ако имате предложения или критики, ще се радваме да разширим показаните статии за Празници. Съновник.бг - сайт за тълкуване на сънища, загадки, мистика и Празници. Празници, идеи и потребителски оценки.