Почитаме пророк Елисей, повелителят на градушките

Почитаме пророк Елисей, повелителят на градушките

0

На 14 юни православните християни почитат пророк Елисей, който заедно със свети Вартоломей и свети Герман предпазва земята от летните градушки и за да се защити реколтата, днес се изпълняват различни ритуали.

1

Народни Вярвания

Народни Вярвания - Най-новите текстове и материали. Мистика, загадки и всичко относно Народни Вярвания. Нашите статии за Народни Вярвания от древността до наше време. Феноменални истории, древни цивилизации, паранормални явления и Народни Вярвания.
Народни Вярвания - Поверия за Благовещение

Поверия за Благовещение

25.03.2017427766

На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди син Божий. На този ден има много български поверия, с които хората някога стриктно се съобразявали.

Народни Вярвания - Метлата има способността да отнема отрицателната енергия

Метлата има способността да отнема отрицателната енергия

29.01.201706215

В народните вярвания метлата има няколко приложения. Освен че е превозно средство на вещиците, тя е и универсален метод за справяне с отрицателната енергия.

Народни Вярвания - На Никулден костите от шарана пазят от уроки

На Никулден костите от шарана пазят от уроки

06.12.2016111612

На днешната дата 6 декември източноправославните християни честват Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. На Никулден се принася в жертва риба, най-често шаран. Народни вярвания за Никулден

Народни Вярвания - Днес е Секновение – не носете черни дрехи

Днес е Секновение – не носете черни дрехи

29.08.201604650

Според народните вярвания на 29 август се посреща Секновение – периодът, когато денят и нощта стават равни. С отбелязването на този празник се спазват няколко поверия, за да се предпазите от нещастие.

Народни Вярвания - Какви са обичаите на Разпети петък

Какви са обичаите на Разпети петък

29.04.201617982

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

Народни Вярвания - Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

08.03.201606433

Ако в дома ви се удари лястовичка, трябва да преосмислите пътя, по който сте тръгнали и да си изясните какво всъщност искате.

Народни Вярвания - Легенда за змея Черноглав

Легенда за змея Черноглав

20.12.201501071

Дори и днес в селата на Видинския край могат да се видят много килими и ковьори със змейски шарки и образи на Змея Черноглав. Най-характерни са килимите на хората в село Киреево.

Народни Вярвания - Старите български обичаи при раждане и смърт

Старите български обичаи при раждане и смърт

07.11.201505608

Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали различни обичи при раждане, смърт, срещу суша, унищожаваща реколтата, и при различни празници за привличане на късмет и щастие.

Народни Вярвания - Кокичетата цъфнаха – годината ще е плодородна според поверията

Кокичетата цъфнаха – годината ще е плодородна според поверията

16.01.201401333

Пролетните температури и слънчевото време, на което се радваме от миналата седмица, накара предвестниците на пролетта – кокичетата, да цъфнат в Родопите.

Народни Вярвания - Народни Поверия

Народни Поверия

02.03.2013760813

От векове съществуват поверия, които са свързани с различни предмети от домакинството. Не се оставя никога дамска чанта на пода или на земята, тъй като това предвещава вечна бедност.

На текущата подстраница ще намериш подбрани любопитни теми и статии за Народни Вярвания. Нашият екип се стреми да публикува често любопитни текстове на тема Народни Вярвания. Пишете ни ако имате предложения или въпроси, ще се радваме да разширим показаните статии за Народни Вярвания. Съновник.бг - сайт за интерпретиране на сънища, загадки, мистика и Народни Вярвания. Народни Вярвания, съвети и потребителски оценки.