Легендата за Дионис - богът на виното и веселието

Легендата за Дионис - богът на виното и веселието

Както всяка легенда, така и тази за бог Дионис е интересна и вълшебна. Цялата му свита е леко опиянена, дружелюбна и Дионис е много почитан от обикновените хора, защото винаги е в тяхна помощ и ги учи как да правят божествения еликсир – виното.

1

Митология

Митология - Последните текстове и статии. Необясними явления, загадки и всичко относно Митология. Материали за Митология от Средновековието до наше време. Феноменални истории, загадки, паранормални явления и Митология.
Митология - Вижте скритите доказателства, че великаните са съществували

Вижте скритите доказателства, че великаните са съществували

20.03.201701516

Историите за великани и страховити гиганти са осеяли цялата човешка митология и фолклор. Гигантите обаче са факт, който научната общност умело прикрива от десетилетия.

Митология - Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

11.01.2017017128

Старият завет упорито се опитва да заличи първата жена до Адам, която се появява преди Ева, но е изгонена от Райската градина, защото отказала да се подчинява на първия мъж.

Митология - Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

Безумният тракийски цар Ликург, който си навлече гнева на Дионис

10.07.20160807

В гръцката митология легендарният тракийски цар Ликург е владетел на едоните – едно от многото племена, населяващи Тракия. Той е син на друг легендарен владетел – Дриант, чието огромно сребърно имане било известно из целия стар свят.

Митология - Музите в гръцката митология

Музите в гръцката митология

05.03.201602482

Неделима част от древногръцката митология са и гръцките музи. Това всъщност са 9 богини, които олицетворяват изкуствата и вдъхновяват творчеството със своята грация посредством песни, актьорско майсторство, литературна дарба, музика и танци.

Митология - Хера - богинята на брака, семейството и ревността

Хера - богинята на брака, семейството и ревността

01.10.201503666

Хера е една от най-могъщите и честни богини – смята се, че няма друг еквивалент в древногръцката митология. Величествена, в дълга разкошна дреха, изтъкана от самата Атина, на колесница, запрегната с два безсмъртни коня, тя слизала от Олимп.

Митология - Митологични начини да постигнем безсмъртие

Митологични начини да постигнем безсмъртие

08.09.201502672

Ако се вярва на митологията, има няколко начина да постигнете вечен живот. Кои са те, каква е тяхната тайна и каква е цената, която трябва да платите, за да надживеете всички, които сте обичали?

Митология - В Непал превръщат деца в живи богини

В Непал превръщат деца в живи богини

28.10.201401506

В Непал съществува древна традиция, която чрез специален подбор обожествява около 4-годишни момиченца. Традицията се спазва и до днес, а живите богини се наричат кумари.

Митология - Митичното чудовище левиатан

Митичното чудовище левиатан

25.07.201403896

Тези сепии няма как да се срещнат толкова често, тъй като те живеят на най-трудно достъпните океански дълбини, където могат да си набавят достатъчно храна.

Митология - Самодиви и духове закрилят някои български имена

Самодиви и духове закрилят някои български имена

24.07.2014016907

В старите народни предания се казва, че някои български имена са покровителствани от самодиви и духове, които в славянската митология са наричани домовики или домовници.

Митология - Заснеха русалка край гръцки остров

Заснеха русалка край гръцки остров

23.03.2014015795

Гръцки рибар засне необикновено същество, оприличено на русалка, край село Ѝа, разположено на остров Санторини. За кратко време снимките на рибаря се разпространиха из социалните мрежи.