Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

Днес, 21 декември, точно в 16 часа и 28 минути, настъпва зимното слънцестоене. Това е най-късият ден през годината, в който нощта е най-дълга.

1

Игнажден

Игнажден - Актуални теми и публикации. Необясними явления, загадки и всичко относно Игнажден. Любопитни статии за Игнажден от вековете до днес. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Игнажден.
Игнажден - Игнажден е – внимавайте кой ви идва на гости

Игнажден е – внимавайте кой ви идва на гости

20.12.201716163

Днес православната църква почита паметта на Свети антиохийския епископ Игнатий Богоносец, който бил осъден на смърт заради предаността си към християнската вяра.

Игнажден - Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

24.12.2013510041

С първия залък от питката на Бъдни вечер неомъжените жени могат да проверят дали ги чака женитба през новата година. От Игнажден започват коледните и новогодишните обичаи и вярвания.

Игнажден - Червен конец против уроки

Червен конец против уроки

26.02.2012077484

Според много вярвания, червеният конец се връзва, за да предпази от уроки и зли очи. Вържете си червен конец, дори и да не ви помогне, то и със сигурност няма да ви навреди.

Игнажден - Първият гост на Игнажден орисва новата година

Първият гост на Игнажден орисва новата година

20.12.201103517

На 20 декември почитаме антиохийския епископ свети Игнат Богоносец. В народната традиция празникът се нарича Игнажден. От този ден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица.