И най-силната отрова губи силата си на Благовещение

И най-силната отрова губи силата си на Благовещение

0

25 март е неподвижен християнски празник, утвърден през VІІ в. С него православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария.

1

Великден

Великден - Новите теми и материали. Мистерии, загадки и всичко касещо Великден. Любопитни статии за Великден от вековете до днес. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Великден.
Великден - Християните отбелязват Томина неделя

Християните отбелязват Томина неделя

08.05.201603675

Първата неделя след Великден се отбелязва от християнския свят като Томина неделя. Денят е известен и като Великден на умрелите, защото днес хората почитат починалите си близки.

Великден - От днес започва Светлата седмица

От днес започва Светлата седмица

02.05.20160993

От първия ден след Великден, който винаги е понеделник, започва Светлата седмица, в който се отдава почит на Христовите апостоли и Дева Мария.

Великден - Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

01.05.20160969

Великден е! Великият ден на Възкресението представя най-пълно основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Великден - Чудатите Великденски традиции по света

Чудатите Великденски традиции по света

01.05.201605152

Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е повел след себе си многообразие от обичаи и традиции, някои от които на пръв поглед изглеждат доста странни.

Великден - Християнските обичаи за Великден, които идват от езически ритуали

Християнските обичаи за Великден, които идват от езически ритуали

01.05.20160386

Знаете ли, че червеното яйце, което по традиция първо боядисваме, за да посрещнем Великден, не идва от християнската традиция, въпреки че символизира възкресението?

Великден - Легендата за благодатния огън и чудото на Великден

Легендата за благодатния огън и чудото на Великден

30.04.20160778

Но денят, в който отбелязваме възкресението на Спасителя, няма да бъде възможен, без благодатният огън, който озарява домовете на вярващите.

Великден - Как отбелязваме Велика събота

Как отбелязваме Велика събота

30.04.201612287

На Велика събота православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Тези, които не са боядисали яйца още, могат да го направят в събота.

Великден - Велика събота е!

Велика събота е!

30.04.2016069

На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа Христос воскресе.

Великден - Какви са обичаите на Разпети петък

Какви са обичаите на Разпети петък

29.04.201617083

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

Великден - Велики четвъртък – митове и традиции за деня

Велики четвъртък – митове и традиции за деня

28.04.201624691

Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.

На актуалната подстраница ще попаднеш на избрани теми и статии относно Великден. Редакторският ни екип се старае да добавя постоянно разнородни материали за Великден. Пишете ни ако имате коментари или критика, ще се радваме да разширим събраните материали за Великден. Съновник.бг - портал за сънища, загадки, мистерии и Великден. Великден, снимки и мнения.